Pierś z indyka - trzy przepisy na dania w sam raz na obiad lub kolację

Pierś z indyka to fajna alternatywa dla piersi z kurczaka. Ma nieco inny smak niż pierś kurczaka, ale można ją przyrządzić na bardzo wiele różnych sposobów. Jest ponadto bardzo zdrowa - ma mniej kalorii niż pierś z kurczaka oraz jest doskonałym źródłem witamin z grupy B.

Pierś z indyka - jak zrobić by

Pierś z indyka zachowa swój wyjątkowy smak, jeśli nie będziemy jej zbyt długo poddawać obróbce termicznej. Należy o tym pamiętać zwłaszcza gdy podajemy pierś z indyka duszoną lub pieczoną - wystarczy by mięso było ścięte i miękkie. Trudno jednak zliczyć wszystkie pomysły na przygotowanie tego mięsa! Możecie się zainspirować trzema sposobami, które podpowiadamy!

Pierś z indyka w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • podwójna pierś z indyka
  • 150 g szpinaku w liściach - świeżego lub mrożonego
  • 200 g śmietany 18 lub 30 proc.
  • kilka suszonych pomidorów
  • olej roślinny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pierś z indyka w sosie?

Pierś z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń błonki i kostki, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, połową wyciśniętego czosnku, oliwą, solą i pieprzem dopraw mięso i odstaw na pół godziny.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso z każdej strony tak, aby się ścięło. Następnie zdejmij je z patelni i postaw pod przykrywką.

Szpinak dokładnie umyj, a następnie wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Jeśli brakuje oliwy, dolej jej trochę. Do szpinaku dodaj czosnek, podlej trochę wodą i duś przez chwilę. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Następnie weź łyżkę i do kubka ze śmietaną dolej trochę wody z patelni, rozmieszaj dobrze. Stopniowo wylej na patelnię całą śmietanę. Zamieszaj z liśćmi szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodaj przesmażone mięso, wymieszaj je z sosem i duś przez 2-3 minuty.

Pierś z indyka duszona w sosie własnym

Składniki:

  • podwójna pierś z indyka
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • po łyżeczce słodkiej papryki, cynamonu i kurkumy
  • olej roślinny
  • dwie łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z indyka umyj i osusz, następnie usuń z niej błonki i chrząstki. Pokrój ją w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj dwie łyżki oleju, dwa ząbki czosnku wyciśniętego w wyciskarce, łyżeczkę słodkiej papryki, cynamonu i kurkumy. Odstaw na co najmniej godzinę, by mięso się zamarynowało.

Na patelni rozgrzej olej. Przełóż mięso i podsmaż z obu stron. Potem zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty i podlej wodą. Przykryj przykrywką i duś, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę. Do kubeczka wlej odrobinę zimnej wody, dodaj mąkę, a następnie trochę sosu z patelni. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek i wlej na patelnię. Wymieszaj dokładnie z mięsem i gdy sos się dobrze zagęści, zdejmij z palnika.

Pierś z indyka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 250 g mięsa mielonego
  • garść suszonych śliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka cynamonu i suszonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz ziołowy i sól do smaku

Jak zrobić faszerowaną pierś z indyka?

Pierś z indyka oczyść, podziel tak, aby powstał długi płat mięsa i natrzyj go połową przygotowanej marynaty z oliwy, miodu, cynamonu, suszonej papryki, pieprzy ziołowego oraz rozdrobnionego czosnku. Odstaw na co najmniej godzinę do zamarynowania.

Mięso mielone przesmaż na patelni, dodaj do niego suszone śliwki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką do smaku. Na przygotowanym płacie indyka rozłóż mielone mięso ze śliwkami. Zawiń go w dużą roladę i zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem. Włóż do brytfanny i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać pierś z indyka?

Pierś z indyka w sosie śmietanowym podawaj z ryżem lub kaszą. Do piersi duszonej dodaj tłuczone ziemniaczki lub puree oraz surówkę z białej kapusty. Faszerowaną śliwkami i mielonym mięsem podawaj na ciepło do ziemniaczanych łódeczek lub na zimno do pieczywa.

Więcej o: