Jak zrobić domowe hamburgery? Amerykański fast food w twojej kuchni [PRZEPIS]

Hamburgery w naszym regionie są popularne od zawsze. Pierwszego spotkania z nimi doświadczyliśmy w licznych sieciowych fast foodach, a od paru lat mamy okazję kosztować najróżniejszych jego odmian. Domowe hamburgery szturmują naszą tradycyjną kuchnię, a my chętnie po nie sięgamy

Domowe hamburgery

Trudno się dziwić naszemu umiłowaniu do tego dania. Zawiera wszystkie składniki, które każdy rodak uwielbia. Duży kawałek mięsa, sosy i dodatki, jakie sobie tylko wymarzymy. Teraz dzięki naszemu przepisowi będziecie mogli przygotować swoje ulubione domowe hamburgery w waszym domu. To nie lada gratka dla amatorów amerykańskiej kuchni.

Mimo kultu jakim okrzyknięto w naszym kraju hamburgery to w dalszym ciągu jest to danie bardzo proste do przygotowania. Wszystko zależy od jakości składników jakich użyjemy, jakości mięsa czy stanu naszego grilla bądź patelni grillowej. Skupmy się teraz na chwilę na doborze mięsa.

Jakie mięso wybrać do domowych hamburgerów? Musi być to wołowina i warto zadbać o to, by była ona dobrej jakości. Świetne będą takie fragmenty jak: antrykot, karkówka czy szponder. Najlepiej zmielić je bezpośrednio w sklepie lub samemu, jeśli posiadacie odpowiednią maszynę.

Jak zrobić domowe hamburgery – składniki:

  • ok. 200 g mięsa mielonego (antrykot, szponder, karkówka)
  • czerwona cebula
  • duży pomidor
  • kilka liści sałaty
  • zioła (majeranek, rozmaryn, oregano, bazylia)
  • sól, pieprz
  • ulubiony rodzaj bułki

Domowe hamburgery – krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy bardzo dokładnie patelnię grillową. Możemy ją delikatnie pokropić oliwą.
  2. Mielone mięso wkładamy do miski. Tam dodajemy do niego kilka szczypt soli i pieprzu oraz zioła. Mięso wyrabiamy, ale tylko chwilę. Zbyt długie wyrabianie mięsa sprawi ze nabierze temperatury naszych rąk i stanie się zbyt kleiste.
  3. Formujemy kształt mięsa. Aby nie skurczyło się nadmiernie wystarczy zrobić palcami parę wgnieceń w jego płaskich ścianach. Wykładamy burgery na rozgrzaną patelnię.
  4. Mięso staramy się dokładnie usmażyć. Wystarczą ok. 2-4 minuty z każdej strony.
  5. W międzyczasie możemy przygotować bułki. Opiekamy je delikatnie na patelni i odstawiamy na deskę do krojenia. Tam dodajemy do nich pozostałe składniki.
  6. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki tak, by były porównywalne ze średnicą bułki. Cebulę kroimy w krążki, to samo robimy z pomidorem.
  7. Po odpowiednim czasie ściągamy mięso z patelni. Konieczne jest by na chwilę je odstawić po smażeniu. Sprawi to, że mięso trochę odpocznie i będzie bardziej jednolite.
  8. Ułożenie składników w bułce jest dowolne. Zróbcie to tak, jak lubicie najbardziej.
  9. Po złożeniu hamburger jest gotowy do podania.

Jak zrobić domowe hamburgery?

Widzicie jakie to proste? Wszystko zależy jedynie od paru kroków. Dodatki, jakie wybierzecie do swoich burgerów mogą być przeróżne. Dodatkowo możecie usmażyć kilka plastrów boczku lub na wierzchu mięsa ułożyć plaster żółtego sera. Do każdego burgera zawsze będzie pasować również ogórek kiszony, warto zadbać o parę plasterków. Ciekawym pomysłem jest użycie owoców. Świetnie z mięsem będzie komponować się plaster soczystego ananasa.

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu i rad. Skomponujcie własne domowe hamburgery i serwujcie je z ulubionymi dodatkami na przyjęciach lub rodzinnych obiadach. Smacznego!

Zobacz również:

Burger zwycięzcy

Cheeseburger w domu, a smakuje jak z Maca

Pulled pork czyli wyczesane burgery z czesanej wieprzowiny

Więcej o: