Jak zrobić doskonałą pizzę? Czy pizza doskonała istnieje?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Praktycznie każdy jej rodzaj ma swoich zwolenników. Nie ma różnicy, czy jest cienka, czy gruba, z mięsem czy bez. Pizza to pizza i zawsze jest pyszna. W tym artykule pokażemy wam jakich składników użyć, abyście mogli przygotować swoją ulubioną pizzę w waszych kuchniach. To nic trudnego.

Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

Przede wszystkim potrzebny jest przepis na dobre ciasto, a następnie metodami prób i błędów dojdziemy do perfekcji jego tworzenia czy wyrabiania. Pizza to połączenie jedynie mąki, drożdży, oliwy, wody i soli. Często pojawia się pytanie w jakiej temperaturze i jak długo należy piec pizzę. Odpowiadamy, w ok. 180-200 stopniach, pieczemy nie dłużej niż 10-12 minut. Staranne przygotowanie ciasta w oparciu o właściwe proporcje to połowa sukcesu. Kolejny krok to dobór składników, aby nasza pizza łączyła w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej.

Jak zrobić dobrą pizzę?

Jeśli nie mamy dużego doświadczenia w robieniu pizzy własnoręcznie to wypróbujmy proste rozwiązania. Kuchnia włoska właśnie takie dania oferuje. Liczy się przede wszystkim smak i aromat najprostszych składników takich jak pomidory, ser, oliwki czy przyprawy.

Wystarczy, że nasze przygotowane ciasto dokładnie pokryjemy pomidorami z puszki. Zanim to zrobimy warto je wcześniej zmiksować, aby sos był bardziej jednolity. Następnie na sosie kładziemy plasterki dobrej jakości mozzarelli. Po upieczeniu mamy gotową tradycyjną margheritę.

Dla osób lubujących się w pizzy z mięsem wystarczy dodać do tego zestawienia odrobinę szynki lub ostrej kiełbasy salami lub pepperoni. Dla koneserów włoskich produktów świetnie się sprawdzi ostre salami kalabryjskie. Razem z szynką można na wierzchu pizzy położyć również odrobinę anchois.

Kolejną popularnym rodzajem pizzy jest quattro formaggi. Pizza „cztery sery” jak nazwa wskazuje składa się z samych serów. Przygotowujemy ją bez dodatku sosu pomidorowego. Na cieście kładziemy bezpośrednio sery. Najlepszymi rodzajami będą mozzarella, gorgonzola, ricotta oraz parmezan. Miękkie produkty kroimy lub rwiemy i układamy ściśle na powierzchni ciasta. Całość zasypujemy świeżo utartym parmezanem, który świetnie nada się również na dekorację. Warto posypać nim pizzę przed podaniem.

Jakie składniki nadają się do pizzy?

Poza tradycyjnymi rodzajami pizzy istnieje wiele jej odmian stworzonych przez jej fanów na całym świecie. Wiele składników zasługuje, aby znaleźć się na tym placku. Takie są np. oliwki, zarówno czarne jak i zielone. Znamy je doskonale z popularnej capriciosy czy pizzy quattro stagioni. Poza oliwkami możemy użyć zielonych lub białych szparagów, kaparów, szpinaku czy karczochów. Nie bójmy się nieoczywistych składników. Coraz popularniejsze stają się pizzę z dodatkiem gotowanego jajka lub pieczonych ziemniaków.

Co do wyboru mięsa jest również wiele trendów. Poza znanymi włoskimi kiełbasami świetne będą włoskie wędliny. Połączenie szynki parmeńskiej z sosem pomidorowym i świeżą rukolą to jedno z najpopularniejszych zestawień. Jeśli nie jesteśmy fanami anchois, możemy użyć również tuńczyka, aby nasza pizza miała morski klimat.

Mamy nadzieję ze nasze rady okażą się dla was pomocne. Próbujcie swoich sił w kuchni i okiełznajcie sztukę robienia domowej pizzy. To sama radość! Ta umiejętność pozwoli wam na zajadanie się waszymi ulubionymi rodzajami pizzy, kiedy tylko będziecie mieli na to ochotę. Powodzenia!

Zobacz również:

Pizzerinki

Pizza ring

Pizza zamknięta calzone

Więcej o: