Jak zrobić ciasto na pizzę? Prosty i szybki przepis na pizzę

Przepis na ciasto na pizzę to jedna z najbardziej skrywanych tajemnic? Nic bardziej mylnego! Wystarczy parę kroków i proste składniki, aby przygotować je we własnej kuchni. W tym artykule pokażemy wam jak zrobić to w naprawdę łatwy sposób. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem i poradami.

Ciasto na pizzę

Przygotowanie ciasta do pizzy to wcale nie jest trudna sztuka. Jak do wielu innych potraw wywodzących się z Włoch potrzebujemy jedynie kilku standardowych składników. Na pyszny rezultat składa się połączenie mąki pszennej, drożdży, oliwy, soli i wody. Sztuką jest jedynie odnalezienie własnych preferencji co do ulubionego rodzaju placka i dążenie do perfekcji. Fani są podzieleni. Grube czy cienkie? Wszystko zależy od sposobu, jaki wybierzemy.

Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę? Wystarczy abyśmy dodali mniej drożdży niż zwykle. Potem nie dawajmy ponownie czasu na wyrośnięcie. Jeśli grubość pizzy jest nam obojętna albo lubimy grubszą warstwę, wtedy stosujemy tradycyjny przepis. Po przygotowaniu ciasta należy z niego uformować placki. Powinny być średniej wielkości, tak abyśmy mogli poddać je później obróbce wałkiem. Możemy je piec na formie do pizzy albo na zwykłej blasze do pieczenia. Kształt zależy jedynie od nas i naszej wyobraźni.

Domowe ciasto na pizzę – składniki:

  • ok. 30-40 g świeżych drożdży
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić ciasto na pizzę – krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie małą miseczkę. Wsypujemy do niej cukier. Następnie dodajemy drożdże. Całość będziemy musieli rozetrzeć, więc dobrze jest pokruszyć drożdże. Do całości dodajemy wodę z 5 łyżkami mąki pszennej. Całość starannie mieszamy.
  2. Miseczkę z połączonymi składnikami nakrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Tak przygotowany rozczyn drożdży powinien zwiększyć swoją objętość 3-krotnie. Jeśli stało się inaczej, to znaczy, że gdzieś popełniliśmy błąd.
  3. Mąkę wsypujemy do miski i całość solimy. W misce formujemy kopczyk z mąki i na jego szczycie formujemy dołek. Tam właśnie wlewamy rozczyn drożdżowy.
  4. Wszystko delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki stołowej przerzucamy mąkę z dnia miski do szczytu. W ten sposób mieszamy przez ok. 4 minuty.
  5. Po upływie tego czasu do mikstury dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
  6. Przygotowujemy stolnicę, którą wyściełamy cienką warstwą mąki. Układamy na niej zawartość miski.
  7. Ciasto rozgniatamy ręcznie przez ok. 15-20 min. Czas zależy od momentu, w którym będzie ono jednolite i elastyczne.
  8. Po wyrobieniu wkładamy je do otwartego naczynia i ponownie przykrywamy ściereczką. Czekamy aż wyrośnie przez 1 godzinę.
  9. Po tym czasie ciasto ponownie rozgniatamy. Gdy czujemy, że jest miękkie i łatwo się formuje, wtedy dzielimy je na 2 kulki. Pozostawiamy je pod przykryciem przez kolejnych 10 min.
  10. Formę, na którą wyłożymy nasze ciasto należy natrzeć oliwą.
  11. Na środku formy kładziemy jedną z kulek. Rozgniatamy ją rękami tak, by zwiększyć jej rozmiar i wyścielić całą powierzchnię formy. Róbmy to cierpliwie i stopniowo. Po paru minutach ciasto będzie stawało się łatwiejsze w obróbce. Brzegi zawińmy w charakterystyczne wałeczki.
  12. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy z serem lub inne dodatki, które chcemy mieć na naszej pizzy.
  13. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy ok. 10 minut.

Jak zrobić domowe ciasto do pizzy?

Mamy nadzieję ze nasz przepis pokazał wam jak proste jest przygotowanie własnej pizzy. Daje to nam olbrzymie pole do popisu przed znajomymi. Dzięki temu przepisowi z mniejszą ochotą będziecie wychodzić do włoskiej knajpki czy zamawiać „pizzę na telefon”, a sami będziecie w stanie przygotować swoją ulubioną pizzę. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu. Smacznego!

Zobacz również:

Pizza bianca

Czekoladowa pizza

Złam zasady - pizza z patelni

Więcej o: