Jak zrobić "dewolaja"? Podpowiadamy wam jak zwinąć tradycyjny kotlet Devolay

Kotlet devolay, a raczej de voille to jedno z najpopularniejszych dań z kurczaka. Ta znana na całym świecie potrawa ma wiele swoich odmian i wersji. Dla nas to danie, które najczęściej spotykamy w weselnym menu lub na innych podniosłych uroczystościach. Zapoznajcie się z naszym przepisem na "dewolaja" i przyrządźcie go sami w domu.

Kotlet Devolay

Kotlet Devolay to nic innego jak zawijana pierś z kurczaka w panierce z bułki tartej. W tradycyjnym przepisie jako nadzienie występuje masło z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem i szczypiorkiem. Zdarza się go również przygotować z nadzieniem serowym lub mięsnym. W tych przypadkach używa się odrobiny sera żółtego lub boczku.

Nazwa kotleta może sugerować jego pochodzenie. Jednoznacznie kojarzy nam się z kuchnią francuską. Co ciekawe, wbrew pozorom iż kotlet ten pochodzi ze wschodu - w niektórych kręgach jest znany jako kotlet po kijowsku.

Jak zrobić kotlet Devolay – składniki:

  • 100-150 g filetu z piersi kurczaka
  • 80-100 g masła
  • olej do smażenia
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki, koperek

Jak się robi kotlet Devolay – krok po kroku:

  1. Przygotowujemy nasze piersi z kurczaka. Dokładnie je myjemy i oczyszczamy z niepotrzebnych żyłek.
  2. Oczyszczone filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlet powinien być elastyczny, ale nie za wszelką cenę. Uważajmy, aby nie zrobić w nim dziur.
  3. W między czasie kroimy również natkę pietruszki i koperek.
  4. Mięso nacieramy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Wyciskamy czosnek i wcieramy go razem z resztą składników.
  5. Na przyprawach układamy wcześniej pokrojone paski masła.
  6. Gdy wszystkie składniki znajdują się na jednej stronie mięsa, wtedy zawijamy ściśle nasz filet z kurczaka. Potem owijamy go dokładnie srebrną folią.
  7. Zawinięty filet z kurczaka wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  8. Kiedy kurczak jest w lodówce przygotowujemy składniki na panierkę. Jajka rozbijamy w miseczce i roztrzepujemy na płyn.
  9. Pozostawiamy je w misce, mąkę rozsypujemy na talerz, to samo robimy z bułką tartą.
  10. Rozwijamy z folii naszego kotleta. Zanurzamy go w jajku, następnie obkładamy mąką i na sam koniec obtaczamy w bułce tartej.
  11. Na głęboką patelnię wylewamy olej i podgrzewamy go. Nasze kotlety devolay smażymy w głębokim tłuszczu aż do momentu, kiedy osiągną złoty kolor.
  12. Po smażeniu osuszamy kotlety z tłuszczu na ręczniku papierowym. „Dewolaje” są gotowe go podania.

Domowy kotlet Devolay

Wariacji „dewolaja” jest bardzo dużo. Każdy może wybrać dowolne nadzienie, na jakie ma ochotę. Należy jedynie pamiętać o właściwych proporcjach i zawinięciu kurczaka. Gdy zapamiętacie tych kilka zasad, będziecie mogli cieszyć się kotletem, kiedy tylko tego zapragniecie. To świetny pomysł na niedzielny obiad lub na główne danie podczas uroczystości.

Zachęcamy was do używania naszego przepisu na devolay. Dzięki niemu możecie z powodzeniem przyrządzać to pyszne danie. Podawajcie je swoim bliskim i cieszcie się wspaniałym smakiem jego nadzienia. Smacznego!

Zobacz również:

Najlepszy kurczak panierowany w krakersach pod Ligę Mistrzów

Kurczak z ananasem i w ananasie

Panierka do kurczaka na 4 sposoby

Więcej o: