Jak zrobić mojito? Podpowiadamy, wam jak przyrządzić jeden z najpopularniejszych drinków

Mojito jest jednym z najbardziej powszechnych drinków alkoholowych. Jego orzeźwiający smak nadaje się świetnie na upalne dni. Aromat świeżej mięty i kwaskowatość limonek doskonale komponują się ze słodkawym smakiem rumu. To idealny drink dla wszystkich koneserów koktajli z alkoholem. Pokażemy wam jak zrobić go samodzielnie.

Drink Mojito

Mojito pochodzi ze słonecznej Kuby. To ten kraj uznaje się za stolicę rumu. Początki tego napoju mogą sięgać nawet XVI wieku, kiedy wymienia się ulubiony napój pewnego angielskiego korsarza, Kapitana Drake’a. Mojito składa się z prostych składników. To połączenie soku z limonek, cukru trzcinowego i mięty. Do tego dolewany zostaje rum. Całość jest podawana w wysokiej szklance typu long. Całości dopełnia kruszony lód, który przeważa w szklance. Zielonkawo cytrynowa barwa tego koktajlu niesie za sobą wyjątkowy smak i dużą dozę orzeźwienia.

Jak zrobić Mojito? – składniki:

  • 40 – 50 ml białego rumu
  • 1 – 2 świeże limonki
  • 2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej
  • 5 – 8 listków świeżej mięty
  • woda gazowana
  • kruszony lód

Mojito – jak zrobić krok po kroku:

  1. Zaczynamy od umycia limonek. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do wysokiej szklanki.
  2. Zasypujemy je dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego.
  3. Listki mięty delikatnie rozgniatamy w dłoniach. Wystarczy jak je lekko przyklepiemy.
  4. Miętę dokładamy do składników w szklance. Całość teraz możemy rozgniatać łyżką barmańską lub rozcierać tłuczkiem barmańskim jeśli takim dysponujemy.
  5. Składniki powinniśmy rozgnieść bardzo dokładnie, tak, aby z limonek wydostać jak najwięcej soku. Mięta również powinna być poszarpana.
  6. Do utworzonego roztworu dolewamy biały rum.
  7. Następnie całość zasypujemy kruszonym lodem. Wsypujemy go do poziomu 3/4 szklanki.
  8. Resztę wypełniamy wodą gazowaną. Długą łyżką lub łyżką barmańską dokładnie mieszamy składniki tak, by roztwór z dna rozprowadził się po całej szklance.
  9. Mojito możemy ozdobić gałązką mięty i plasterkiem lub ćwiartką limonki na jej brzegu. Drink jest gotowy do podania.

Tradycyjne Mojito

Mojito to drink alkoholowy dlatego spożywać go powinny jedynie osoby pełnoletnie. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu - to świetna alternatywa na delikatny drink w letni dzień. Istnieje możliwość zrobienia mojito bezalkoholowego. Proces przyrządzenia drinka bez alkoholu jest taki sam z wyjątkiem dodawania rumu. Jeśli nie lubimy napojów z miąższem możemy sok z limonek wycisnąć do szklanki zamiast rozgniatać jej kawałków. Polecamy wam nasz przepis na wyśmienite mojito.

Zobacz również:

Koktajle owocowe - prawdziwe bomby witaminowe z poradnika "FitRewolucja w 4 krokach"

Czekoladki z miętą według Klaudii Halejcio

Bo Święta to nie tylko baby i pasztety - wódka sour z białkiem

Więcej o: