Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis

Pieczony boczek stanowił kiedyś jedną z ulubionych wędlin Polaków. Kiedy sklepy zapełniły się różnego typu szynkami, salami oraz kiełbasami, boczek pojawiał się na naszych stołach rzadziej, zwykle przy okazji Świąt. Dziś, gdy obawiamy się kupować wędliny w sklepie, świadomi, jak wiele w nich chemicznych dodatków, pieczenie własnych mięs na kanapki znowu staje się modne. A boczek pieczony wraca do łask.

Boczek pieczony - jakie mięso wybrać?

Boczek wieprzowy nie jest drogim mięsem, za to po upieczeniu smakuje wybornie. Osoby, które dbają o linię oraz zdrowe odżywianie często z niego rezygnują, ponieważ obawiają się tłuszczu, który pokrywa mięso. Wbrew pozorom nie ma czego się obawiać. W trakcie pieczenia duża część tłuszczu się wytapia, pozostaje za to niepowtarzalny smak.

Choć boczek jest mięsem kalorycznym, ma w sobie również wiele cennych składników, m.in. jest świetnym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Warto co jakiś czas go przyrządzić, zwłaszcza na Boże Narodzenie lub Wielkanoc.

Boczek pieczony - przepis tradycyjny

Najbardziej rozpowszechnioną wersją boczku pieczonego, jest ta, którą większość z nas kojarzy ze świętami Bożego Narodzenia czy z Wielkanocą. To boczek pieczony z czosnkiem oraz majerankiem - niezwykle aromatyczny, soczysty, idealny na kanapki.

Składniki:

  • około 1 kg surowego boczku
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • woda do polewania mięsa

Boczek należy dokładnie umyć i osuszyć. Ponacinać go na wierzchu w kratkę z jednej i z drugiej strony. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki wsypać sól oraz majeranek, a także przeciśnięty czosnek. Wszystko ze sobą dobrze utrzeć. Następnie gotową masą natrzeć boczek. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Boczek ułożyć w formie, podlać niewielką ilością wody I piec przez około 70 minut, od czasu do czasu polewając wodą. Po 35 minutach przewrócić boczek na drugą stronę. Jeżeli widzimy, że mięso za mocno się rumieni, można je przykryć folią aluminiową.

Boczek pieczony rolowany - przepis

Inną, również smaczną wersją pieczonego boczku, jest boczek rolowany. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a wbrew pozorom nie wymaga od kucharza wielkich umiejętności.

Składniki:

  • około 2 kg kawałek surowego boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego

Boczek dokładnie umyć oraz osuszyć, rozkroić na pół, uważając, by nie naciąć do końca. Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie utrzeć z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Natrzeć nimi mięso. Następnie rozłożyć na mięsie cebulę pokrojoną w plasterki i zawinąć boczek w ciasny rulon, który zawiązać nicią. Tak przygotowaną roladę wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie boczek wyciągnąć i obsmażyć z każdej strony na maśle. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez około 2 godziny.

Boczek pieczony faszerowany - przepis

Obok boczku pieczonego w majeranku i czosnku na naszych świątecznych stołach często ląduje pieczony boczek faszerowany, np. mięsem mielonym.

Składniki:

  • 1,5 kg kawałek surowego boczku
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżki papryki ostrej w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • olej

Boczek umyć oraz osuszyć. Rozkroić na pół, nie nacinając do końca. Rozłożyć mięso. Łyżkę soli, pół łyżki papryki słodkiej w proszki, pół łyżki papryki ostrej w proszku oraz majeranek utrzeć i nasmarować przyprawami mięso. Skropić je również olejem. Do miski włożyć mięso mielone, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać pieprz, 2 łyżki pieprzu, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki słodkiej papryki i dokładnie wymieszać. Farsz ułożyć na mięsie i zawinąć w rulon. Zawinąć w folię i włożyć na cały dzień do lodówki. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego I włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 90 minut pod przykryciem, następnie przez pół godziny bez przykrycia.

Zobacz również:

Schab ze śliwką - jak zrobić? Pyszne danie główne lub wędlina na świąteczny stół

Więcej o: