Jak zwinąć tortillę? Pokażemy wam jak należy zwijać dania z tortilli, aby zachowały swoją formę podczas jedzenia

Tortilla to składnik powiązany z kuchnią meksykańską. Dzięki niej farsz utrzymywany jest w środku placka i jest łatwiejszy w spożywaniu. Jedzenie dań z tym dodatkiem to również wielka frajda. Zawijanie tortilli to nic trudnego. W tym przepisie przekażemy wam kilka wskazówek jak to dobrze zrobić.

Tortilla zawijana

Stosuje się ją w kuchni meksykańskiej. Danie, które jako pierwsze przychodzi nam do głowy to pyszne burrito, choć dla wielu z nas tortilla kojarzy się z popularnymi kebabami. Widok zawijanej tortilli może nam sugerować, że to trudna sztuka. Pokażemy wam, że dania zawinięte w cienki placek możecie robić sami w domu.

Jak zawijać tortillę? – krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania tortilli. Przede wszystkim musimy ją podgrzać. Świetnie nada się do tego sucha patelnia. Wystarczy ok. 20 sekund. Placki podgrzewamy z obu stron. Skutkować to będzie tym, że stanie się on miękki i bardziej elastyczny. Unikniemy w ten sposób rozerwania, łamania czy dziur podczas zawijania.
  2. Rozkładamy nasz placek na desce. Na jedną połówkę nakładamy nadzienie. Powinniśmy zachować odstęp od krawędzi na ok. 3 centymetry. Farsz rozkładamy w podłużny sposób, wzdłuż średnicy. Należy pamiętać o umiarkowanej jego ilości, gdyż zbyt duża sprawi, że tortilla może się łatwo rozpaść.
  3. Zawijamy placek. Łapiemy kciukami i palcami wskazującymi brzeg tortilli, który jest bliżej farszu. Zakładamy go na farsz delikatnie rolując. Pozostałymi palcami dociskamy, przytrzymujemy farsz, aby się nie przesuwał.
  4. Teraz będziemy musieli wykonać dwie czynności jednocześnie. Z góry przytrzymujemy nasz farsz z zagiętą tortillą. Następnie zaginamy jej brzegi z prawej i lewej strony i tworzymy „kieszeń”. Po zagięciu dwóch brzegów dociskamy lekko placek do nadzienia i rolujemy go wzdłuż. W ten sposób nasz farsz zostanie zamknięty szczelnie w środku.
  5. Rolujemy tortille aż do końca placka. Po każdym obrocie możemy delikatnie ucisnąć całość. Uważajmy by w ten sposób nie zrobić dziur w placku.
  6. Po dotarciu na koniec placka powinniśmy otrzymać coś na kształt krokieta. Tak zawiniętą tortillę z nadzieniem możemy podsmażyć na patelni lub na grillu. Pamiętajmy o tym, iż zapiekanie należy zacząć od miejsca łączenia. Tym sposobem skutecznie je „skleimy”.

Tortilla z farszem

Farsz do tortilli może być przeróżny. Może być to mieszanka ryżu z różnymi rodzajami fasoli, pomidorami i ziołami. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie czegoś na kształt kebaba i wypełnienie wnętrza wybranym rodzajem mięsa oraz świeżymi warzywami. Nie bójmy się dodawać również owoców do naszej tortilli. Świetnie będą pasowały takie jak ananas czy mango.

Zachęcamy was do korzystania z naszych porad dotyczących zawijania tortilli. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się pomocne i dzięki nim zawiniecie nie jeden placek. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Domowy kebab w tortilli

Śniadaniowa tortilla z jajkiem, szynką i serem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.