Jak zrobić sos winegret? Podpowiadamy, wam jak przygotować uniwersalny sos do sałatek [PRZEPIS]

Sos winegret to uniwersalny sos do warzyw i sałatek. Jego zastosowań jest wiele i często jest stosowany jako przyprawa do różnych potraw. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby zrobić sos winegret. Jego recepturę można dowolnie modyfikować ze względu na swoje preferencje i potrzeby. Poznajcie przepis na sos winegret.

Sos winegret do sałaty

Winegret to prosty sos do sałaty i nie tylko. Podajemy go na zimno i zazwyczaj wykorzystujemy tylko parę kropel. Intensywny smak zawdzięczamy octowi, który jest jego podstawowym składnikiem. Poza octem dodajemy do niego sól, pieprz i odrobinę oliwy. Świetnie pasują również świeże zioła i zielone dodatki. Skutecznie wzbogacą jego smak i aromat. Samodzielne przygotowanie tego sosu to nic trudnego i stanowi dobrą alternatywę do sosów sprzedawanych w sklepach.

Sos winegret pozwala nam również na przygotowanie różnych jego odmian. Wśród tych najpopularniejszych jest miodowy sos winegret, balsamiczny czy z dodatkiem musztardy. Istnieje również włoski winegret z dodatkiem parmezanu.

Jak zrobić sos winegret – składniki:

  • 10 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 30 – 40 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos winegret – jak zrobić krok po kroku:

  1. Drobno siekamy czosnek. Możemy go również rozetrzeć lub wycisnąć na prasce.
  2. Przekładamy go do miseczki i delikatnie solimy.
  3. Całość zalewamy sokiem z cytryny i octem. Znów solimy odrobinę i dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy.
  4. Na koniec dolewamy oliwę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki aż osiągną jednolitą konsystencję i barwę.
  5. Sos winegret jest gotowy do podania.

Rodzaje sosu winegret

Sos winegret miodowy różni się tym od klasycznego, że na początkowym etapie przyrządzania dodajemy miód i rozcieramy go ze składnikami. Wystarczy tylko łyżeczka miodu, aby smak sosu stał się zupełnie inny. Podobnie jest również z ciemnym winegretem, balsamicznym. Zamiast octu winnego dodajemy ocet balsamiczny, który wpłynie na konsystencję, smak i barwę naszego sosu. Sos winegret z musztardą to sos z dodatkiem ok. 1-2 łyżeczek musztardy. Musztarda powinna być aromatyczna i dobrze przyprawiona. Najlepiej będzie się sprawdzać odmiana Dijon.

Sos winegret to prosty sos do przygotowania samodzielnie. Możemy go przygotować w szybki sposób zaraz przed podaniem naszej potrawy. To duża zaleta w kuchni. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu oraz porad i do przygotowywania własnych sosów winegret. Smacznego!

Zobacz również:

Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Więcej o: