Jak zrobić budyń? Podpowiemy wam jak przygotować wyśmienity budyń domowej roboty [PRZEPIS]

Budyń to deser, który zna każdy. Ten słodki krem to świetny pomysł na słodką przekąskę lub pyszne nadzienie dla naszych wypieków. W tym przepisie chcemy wam pokazać jak go poprawnie przygotować samodzielnie. Nie z torebki, bez konserwantów i w pełni zdrowo. W ten sposób będziecie mogli bez obaw podać go swoim pociechom.

Budyń domowy

Domowy budyń możemy przygotować własnoręcznie. Po spróbowaniu takiego wyrobu już nigdy więcej nie sięgniecie na sklepową półkę po torebkę budyniu w proszku. Wasze dzieci również będą chciały jeść jedynie tę wersję, która nie zawiera chemii i sztucznych składników. Jeśli wydaje się wam, że przygotowanie domowego budyniu jest trudne i czasochłonne to musimy was zawieść, bo wcale takie nie jest! To kwestia połączenia kilku składników. Budyń składa się głównie z mąki, cukru, mleka i jajek. Po połączeniu tych składników możemy już tylko rozważać, jaki smak chcemy nadać naszemu budyniowi. To bardzo proste, sami zobaczcie.

Jak zrobić budyń – składniki:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 Łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Domowy budyń – jak zrobić krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie głęboki rondelek.
  2. Wsypujemy do niego mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz wszystkie żółtka. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Podgrzewamy zawartość rondelka na niewielkim ogniu i delikatnie mieszamy. Musimy utworzyć z naszych składników jednolitą masę.
  4. Następnie dodajemy stopniowo mleko.
  5. Cały czas mieszając zwiększamy płomień tak, aby całość zagotować.
  6. Pamiętajmy, aby podczas podgrzewania bezustannie mieszać zawartość rondelka. Zapobiegniemy w ten sposób powstawaniu grudek.
  7. Po zagotowaniu odstawiamy go na moment, aby przestygł. Po chwili jest gotowy do podania.
  8. Głęboką łyżką lub chochelką nałóżmy budyń do miseczek lub salaterek. Możemy dodać do budyniu różne dodatki. Świetnie będą pasować świeże owoce, na przykład truskawki, jagody, jeżyny czy poziomki.

Budyń zrobiony własnoręcznie

W powyższym przepisie pokazaliśmy wam jak przygotować domowy budyń waniliowy. Jednak nie jest to jedyna odmiana budyniu, jaką możecie przygotować sami w domu. Polecamy wam również inne, bardzo popularne zestawienia smakowe. Jeśli chcecie przygotować budyń czekoladowy wystarczy na samym początku dodać 3-4 łyżki naturalnego kakao. Po dokładnym wymieszaniu i wykonaniu pozostałych kroków otrzymacie wyśmienity budyń czekoladowy. Jeśli natomiast macie ochotę na budyń śmietankowy, dodajcie 200 ml kremowej śmietany o zawartości tłuszczu 30-36 proc. Takie to proste.

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na domowy budyń. Stworzycie pyszny deser dla swoich bliskich i będziecie się przy tym świetnie bawić. Warto przygotować budyń własnoręcznie, jeśli chcecie podawać waszym bliskim tylko to, co najlepsze i najzdrowsze. Smacznego i powodzenia!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Pyszny bezglutenowy budyń jaglany

Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

Roślinna rozkosz - kakaowy wegański pudding

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.