Jak ugotować jajko na twardo? Sprawdzone porady i przepis, dzięki którym zawsze wyjdzie wam perfekcyjnie

Jajko na twardo to jeden z najbardziej podstawowych przepisów. Sposobów na przygotowanie jajka jest mnóstwo. Ten jest jednym z najbardziej uniwersalnych. Ta umiejętność okaże się bardzo przydatna, jeśli będziemy chcieli przygotować sałatkę z jajkiem, pastę jajeczną czy po prostu kanapki z jajkiem. Jak przyrządzić jajko na twardo? Oto kilka sprawdzonych porad.

Gotowanie jajek na twardo

By przyrządzić idealne jajko na twardo, powinniśmy przede wszystkim gotować je odpowiednio długo. Ma to wpływ na konsystencję żółtka, które powinno być miękkie, ale całkowicie ugotowane. Czas gotowania jajka wpływa też na formę białka, które musi wystarczająco się ściąć. Te dwa elementy są kluczowe w przygotowaniu jajek na twardo. Gdy już je ugotujemy, pozostaje tylko kwestia, w jaki sposób zjeść ugotowane jajka.

A tych sposobów jest co najmniej kilka. Jajko na twardo możemy po prostu pokroić i zjeść je z chlebem, na kanapce lub zapiekance. Ponadto jajko na twardo zawsze świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatami. Jajka na twardo to również doskonały dodatek do przeróżnych zup (na przykład żurku). Pasta jajeczna to także jeden z dodatków, który możemy przyrządzić dzięki ugotowaniu jajek. Sprawdźcie sami jakie to proste.

Jajko na twardo – krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie głęboki garnek. Powinien być na tyle duży, aby po włożeniu do niego jajek zmieściła się również woda. Pamiętajmy, że woda zawsze musi przykrywać jajka.
  2. Do garnka nalewamy zimnej lub letniej wody. Wkładamy do niej od razu nasze jajka, ponieważ wrzucenie jajek do już gotującej się wody może skutkować ich pęknięciem. W takim przypadku białko wyleci z jajka i przedostanie się do gotującej się wody.
  3. Ustawiamy średni ogień pod garnkiem. Pamiętajmy, by wodę stopniowo podgrzewać. Zbyt mocno gotująca się woda wprawi jajka w ruch. Wtedy mogą się zacząć obijać o dno i brzegi garnka, a w efekcie popękać.
  4. Gdy woda się już zagotuje, zaczynamy odmierzać czas. Ile gotować jajka na twardo? Jajko na twardo gotuje się ok. 8 minut. Jeśli natomiast planujemy przygotować jajka faszerowane, musimy pamiętać o nieco dłuższym czasie gotowania. Nie powinniśmy jednak przekraczać 10 minut, ponieważ na żółtku jajka, które gotowało się zbyt długo, pojawia się nieatrakcyjna, szaro-zielona obwódka.
  5. Po tym czasie jajka należy wyciągnąć z wody. Dobre do tego będą szczypce lub po prostu łyżka (może być cedzakowa).
  6. Gorącą wodę wylewamy i zastępujemy ją zimną. Wkładamy do niej na chwilę ugotowane jajka, aby zatrzymać proces gotowania.
  7. Jajka na twardo gotowe! Teraz możemy je delikatnie obtłuc i obierać ze skorupek.

Jajko na twardo

To doskonała alternatywa na małą przekąskę lub na dodatek do naszych ulubionych dań. Jajka na twardo po ugotowaniu należy przechowywać w skorupkach i w lodówce (więcej na ten temat: Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów). Będą się nadawały do spożycia przez parę dni.

Ten prosty przepis pokazuje wam jak łatwe jest przyrządzenie jajek na twardo. Jeśli będziecie postępować zgodnie z naszymi zaleceniami, gwarantujemy wam, że wasze jajka wyjdą perfekcyjne. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na jajka na twardo. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Jak odróżnić jajko ugotowane od surowego w 2 sekundy?

Czy te jajka są świeże? Przetestuj je!

Więcej o:
Copyright © Agora SA