Frytki z piekarnika idealnie złociste i chrupiące. Zdrowsza wersja naszego ulubionego przysmaku

Frytki z piekarnika to nieco zdrowsza wersja ulubionej przekąski dzieci oraz dorosłych. Wszyscy uwielbiamy frytki, jednak te smażone we frytownicy lub na patelni, w dużej ilości oleju, są niestety bardzo tłuste i niezdrowe. Można upiec je w piekarniku, w mniejszej ilości tłuszczu, a wciąż będą smaczne i chrupiące.

Domowe frytki z piekarnika to alternatywna dla tuczących i tłustych, ale niewątpliwie pysznych frytek, które możemy kupić w budkach czy restauracjach. Będą równie smakowite, a nieco mniej niezdrowe. Co prawda nie powinno się ich jeść codziennie, jednak przyrządzone raz na jakiś czas i jedzone w rozsądnych ilościach, nie powinny zaszkodzić ani naszej wadze, ani naszemu zdrowiu. Lubisz frytki z piekarnika? Przygotuj je samodzielnie, wykorzystując niewielką ilość tłuszczu i ciesz się ich smakiem oraz chrupkością.

Chrupiące frytki z piekarnika – jak je upiec?

Do przyrządzenia domowych frytek z piekarnika potrzebujemy przede wszystkim dobrej jakości ziemniaków. Wybieraj gatunki, które zawierają dużą ilość skrobi. Aby uzyskać pożądaną chrupkość frytek, najpierw podgotuj je krótko w wodzie z cukrem. To sekret chrupkości uwielbianych I popularnych ostatnio frytek belgijskich. Unikaj gotowych frytek mrożonych, które możesz kupić w supermarketach. Najczęściej nie są one pokrojonymi w paski ziemniakami, lecz powstają z masy ziemniaczanej i nie mają już tego charakterystycznego smaku, który tak lubimy.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka cukru
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • majonez lub ketchup

Frytki z piekarnika - sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój w paski, dostosowując grubość do własnych preferencji. Zagotuj wodę z cukrem i przez 5 minut gotuj surowe ziemniaki. Odlej oraz osusz frytki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Frytki wyrzuć na blachę i skrop oliwą z oliwek, następnie dokładnie potrząśnij całością, by oliwa oblepiła frytki. Piecz ziemniaki aż będą ładnie zarumienione z zewnątrz i kremowe w środku. Po wyjęciu frytki posyp solą. Podawaj z ulubionym sosem, majonezem lub ketchupem.

Domowe frytki z piekarnika w wersji fit

Jeżeli jesteś na diecie i frytki z ziemniaków to dla ciebie zakazany owoc, ale masz na nie ogromną ochotę, możesz zdecydować się na frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków lub z marchewek i selera. Frytki z batatów przyrządza się tak samo, jak tradycyjne frytki, ale są nieco lżejsze I bardziej słodkie. Natomiast frytki z marchewki oraz selera dobrze jest dodatkowo posypać przyprawami, żeby miały więcej wyrazistości.

Składniki:

  • kilka batatów
  • 3-4 marchewki
  • seler
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Frytki z piekarnika w wersji fit - sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, następnie obieramy i kroimy w paski. Bataty wkładamy do miski z zimną wodą I trzymamy w niej około pół godziny, dzięki temu będą po upieczeniu bardziej chrupiące. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. na jednej częscij blachy układamy paski batatów, na drugiej pomieszane marchewki oraz seler. Marchewkę oraz seler posypujemy ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość polewamy oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy tak długo, aż będą zarumienione z zewnątrz i chrupiące w środku, około pół godziny powinno wystarczyć. Po wyjęciu posypujemy solą. Świetnie smakują z różnego typu sosami, mogą być lżejsze lub cięższe, np. sos tysiąca wysp czy sos czosnkowy.

Zobacz również:

Frytki belgijskie - przepis, dzięki któremu będą idealne. Sekretem jest cukier

Frytki z warzyw

Frytki z kurczaka

Frytki szparagowe

Frytki z awokado

Więcej o:
Komentarze (4)
Frytki z piekarnika idealnie złociste i chrupiące. Zdrowsza wersja naszego ulubionego przysmaku
Zaloguj się
  • patatajmiauhau

    Oceniono 2 razy 2

    Szanowna Pani Redaktor, czy w miejsce oliwy z oliwek można użyć zwykłej oliwy ewentualnie oleju z oliwek :)

  • zamknij_oczy

    Oceniono 2 razy 2

    Oliwa z oliwek do pieczenia/zmażenia? Nigdy! Co to za bzdury. Rzepakowy jest znacznie zdrowszy, ma wyższą teperaturę dymienia. Autor niech się doedukuje, jaki tłuszcz do jakiego celu stosować, żeby się nie truć.

  • tak-tak-ten-w-lustrze-to-ja

    Oceniono 1 raz 1

    zamknij_oczy Proponuję nie atakować autora,życie jest zbyt piękne. A w międzyczasie dodatkowo zaznajomić się z badaniami naukowymi, a nie artykułami z prasy kobiecej na które te badania się powołują. Bądź też z gotowych opracowań jak choćby Tadeusza Sowińskiego. Swoją drogą to fenomen, że ktoś potrzebuje instrukcji jak zrobić frytki z piekarnika :D

  • haha-to-ja

    Oceniono 3 razy 1

    Bananay, sperma, frytki ... A gdzie codzienna porcja schizofrenii "zaakceptuj siebie przeplatanej z" popatrz na te ćwiczyce" ??? redakcjo bo skrypty bedą pisac za rok gó...kątent na tym poziomie:D

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX