Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na Wigilię i Boże Narodzenie? Mamy przepis

Keks to ciast znane od wieków, podobne ciasto znali już starożytni Rzymianie. Uwielbiamy je wciąż i dzisiaj. Nic dziwnego - to słodkie, napakowane bakaliami ciasto biszkoptowe, które na polskich stołach najczęściej pojawia się z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Keks - co to jest?

Keks uznaje się za ciasto rodem z Wielkiej Brytanii. Tam przygotowuje się ciasto specjalnie na Boże Narodzenie. Podobna tradycja przyjęła się i u nas. W Polsce keks występuje również pod nazwą cwibak (słowo pochodzenia niemieckiego, które jest zlepkiem słów "dwa" i "piec" i odnosi się do tradycji pieczenia tego rodzaju ciast, które dawniej odbywało się dwukrotnie – przed położeniem warstwy bakalii i po).

Keks świąteczny to ciasto, którego niepowtarzalny, waniliowy aromat pomaga nam stworzyć magiczną atmosferę w domu, gdzie wyczekuje się pierwszej gwiazdki. Trzeba go upiec wcześniej, na pewno nie w dniu Wigilii. Najlepiej dzień, a nawet dwa lub trzy dni wcześniej. Nie jest wcale trudny do upieczenia, dlatego jeśli uda nam się opanować sztukę jego przygotowywania, możemy śmiało podawać je swojej rodzinie oraz gościom o wiele częściej, niż tylko w okresie Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzi się też jako deser na innego typu przyjęciach czy po prostu jako ciasto na niedzielę.

Przepis na keks klasyczny

Klasyczny przepis na keks jest całkiem prosty. Ważna zasada w przypadku tego ciasta brzmi: im więcej bakalii, tym lepiej!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta do posypania formy
  • sól
  • 400 g bakalii (rodzynek, daktyli, skórki pomarańczy, kandyzowanych owoców, orzechy itd.)

Keks świąteczny - sposób przygotowania:

Wszystkie bakalie należy wsypać do miski lub garnka i zalać wrzątkiem, po czym odstawić na około pół godziny. Po tym czasie owoce odlać, odsączyć z wody. Większe bakalie (np. daktyle) pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski i wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. W innej misce utrzeć na puszystą pianę żółtka z cukrem oraz masłem. W kolejnej ubić pianę z białek oraz szczypty soli. Obydwie piany lekko połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać z masą jajeczną. Formę o kształcie prostokąta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 45 minut. Po wyjęciu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Warto podawać 2-3 dni po upieczeniu.

Jak upiec keks z białek? Przepis

Konkurencyjny wobec tradycyjnego przepisu na keks jest ten na ciasto wyłącznie z białek. W tej wersji ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste.

Składniki:

  • 7 białek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 kostka masła (200 g)
  • sól
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • cukier puder
  • 400 g różnych bakalii

Keks - sposób przygotowania:

Bakalie wrzucić do miski i zalać wrzątkiem, po czym odstawić na pół godziny. Następnie wyjąć, opłukać, pokroić na drobne kawałki. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Masło rozpuścić w rondelku. Następnie nieco ostudzić. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Później stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując. Natępnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, również cały czas miksując. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać całość. Przelać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również:

Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska

Warstwowe ciasto jabłkowe z keksówki

Odrywany chlebek - czyli pizza z keksówki

Więcej o: