Sałatka owocowa - pyszna i zdrowa przekąska na każdą okazję. Przepisy nie tylko na sezon

Sałatka owocowa? Nie ma nic prostszego. Wystarczy pokroić kilka rodzajów owoców, skropić je odrobiną soku z cytryny i gotowe. Ważne jednak, by wybierać owoce, które dość długo zachowują świeżość i chwilę po obraniu nie stają się szare, ponieważ wtedy nasza sałatka straci walor estetyczny. Z czego zrobić sałatkę owocową? Podpowiadamy.

Jak zrobić sałatkę owocową?

Sałatka owocowa to prawdziwy hit. Jest smaczna, zdrowa, kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci, w dodatku odpowiednio podana stanowi przyjemność nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oka. Sałatki owocowe stanowią pole do popisu dla inwencji kucharza – można mieszać ze sobą ulubione owoce, próbować nowych połączeń, stawiać na niecodzienne dodatki, np. jogurt, miód czy alkohol. Mało co się w tym przypadku nie sprawdza, a za każdym razem wychodzi nam nieco inna sałatka, którą możemy zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i samych siebie. Warto pamiętać o tym, by stawiać na owoce, które nie ciemnieją po obraniu. Problematyczne mogą być np. banany i jabłka, choć skropienie ich sokiem z cytryny powinno nieco pomóc. Sałatka owocowa nie może zbyt długo stać, trzeba ją jeść świeżą i najlepiej nieco schłodzoną.

Sałatka owocowa – przepis klasyczny

W sałatce owocowej najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe, które możemy łatwo znaleźć w najbliższym sklepie. Co nie znaczy, że owoce, które są dostępne przez cały rok będą złe. Najlepiej kierować się własnymi upodobaniami oraz zmysłem estetycznym. Oto pomysł na podstawową wersję sałatki owocowej z najprostszych owoców letnich.

Składniki:

  • pół arbuza
  • 1 pomarańcza
  • pół cytryny
  • 1 nektarynka
  • garść malin
  • garść truskawek
  • garść borówek

Owoce myjemy, następnie wszystkie poza malinami, borówkami oraz cytryną kroimi w kostkę. Maliny  oraz borówki dorzucamy do reszty. Wszystko kropimy sokiem z cytryny i mieszamy delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Miskę z sałatką wstawiamy do lodówki. Sałatkę owocową podajemy schłodzoną, np. z dodatkiem lodów domowej roboty.

Sałatkę owocową najlepiej podawać w szklanych naczyniach, które pozwalają na wyeksponowanie kolorów owoców, z których składa się potrawa.

Sałatka owocowa z rumem – przepis

Wersja sałatki tylko dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się podczas letnich przyjęć, gdy żar leje się z nieba i niewiele da się zjeść.

Składniki:

  • 25 ml rumu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 pomarańcze
  • pół granatu
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • pół cytryny

Owoce myjemy i obieramy ze skórek. Większe kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy rum oraz miód i mieszamy z owocami. Miód powinien całkowicie się rozpuścić. Sałatkę owocową wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się schłodziła, a owoce przeszły smakiem rumu. Po tym czasie możemy ją serwować.

Owocowa sałatka z jogurtem i orzechami – przepis

Wymarzone połączenie – słodkie, świeże owoce, chrupiące orzechy i kremowy jogurt. To propozycja nieco bardziej konkretna, która wypełni nasz żołądek na dłużej.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1 garść winogron białych bez pestek
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Owoce myjemy. Jabłka  i gruszki kroimy w kostkę, bez obierania. Banana, kiwi oraz pomarańczę obieramy i również kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy winogrona. Wyciskamy sok z cytryny, siekamy orzechy. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny oraz miodem. Polewamy nimi sałatkę z owoców i posypujemy orzechami. Można też najpierw rozłożyć sałatkę do miseczek i dopiero wtedy polać jogurtem oraz posypać orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Zobacz również:

Tarta jak arbuz - i pychota, i foodporn

Jak zrobić surówkę z marchewki? Niezawodny dodatek do drugiego dania. Przepis krok po kroku

Więcej o: