Sandacz - jak przyrządzić dania z tej pysznej ryby?

Sandacz to przepyszna ryba, która przede wszystkim powinna znaleźć się na talerzach tych, którzy dbają o linię. Jest delikatna, lekko maślana, a także dostarcza dużo białka oraz kwasów omega-3. Do tego nie jest bardzo kaloryczna - w filecie znajdzie się ok. 200 kalorii. Sprawdź, jak przygotować pyszne dania z sandacza!

Jak filetować sandacza?

Połóż rybę na boku i wbij w nią nóż od strony głowy. Przetnij ją wzdłuż kręgosłupa, uważaj, aby nie przeciąż żeber. Następnie przełóż rybę na drugą stronę i powtórz czynność. Później obróć ją i przetnij powłoki brzuszne z obu stron. Weź rybę za ogon, unieś do góry i mocnym ruchem oddziel filety od kręgosłupa. Oddziel filety od ogona i głowy. Jeśli nie potrafisz filetować ryb, kup gotowy filet lub podejrzyj pracę doświadczonego kucharza. Również w Internecie znajdziesz tego typu filmy.  

Jak przyrządzić sandacza? Polecamy trzy przepisy na tę rybę. Podczas przyrządzania pamiętamy, że ma ona bardzo delikatne mięso, którego smaku nie można „zabić” zbyt dużą liczbą dodatków.

Sandacz smażony w maśle czosnkowym

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Przygotuj masło czosnkowe: masło przełóż do miseczki. Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce i dodaj do masła. Dopraw solą i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce.

Jak usmażyć sandacza?

Filety z sandacza skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem, a później skrop oliwą. Do głębokiego talerza wysyp mąkę i obtocz w niej każdy filet z sandacza.

Na patelni rozgrzej klarowane masło. Filety z sandacza smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Podawaj z sporą łyżką masła czosnkowego i pieczonymi ziemniakami.

Sandacz pieczony

  • wypatroszony sandacz (z głową)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do przyprawienia

Ząbek czosnku wyciśnij w wyciskarce. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek. Rybę natrzyj z wierzchu przygotowaną marynatą. Dwa pozostałe ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Gałązki tymianku i rozmarynu połam. Umieść je w rybie w miejscu, gdzie znajdowały się jej wnętrzności.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Połóż na nim płat papieru do pieczenia. Rybę piecz przez około 25 minut. Podawaj z ulubioną kaszą i lekką sałatką.

Sandacz w galarecie

Składniki:

  • sandacz
  • włoszczyzna
  • kilka liści laurowych
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • żelatyna
  • sól i pieprz
  • pieprz ziołowy

Sandacza opraw i filetuj według instrukcji. Filety pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i pieprzem ziołowym. Głowę i korpus ryby wrzuć do garnka, dodaj marchewkę, seler, por i pietruszkę, a także ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i gotuj, przez około 2 godziny.. Dopraw go solą i pieprzem do smaku, a następnie ponownie zagrzej, by był wrzący.

Filety z sandacza włóż do garnka z wrzącym wywarem. Gdy ryba się zetnie, wyłów je i wyłóż na głębszym półmisku.

Wywar przelej przez gęste sitko i dodaj dwie łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Następnie zalej półmisek z rybą i odstaw do zastygnięcia. Rybę w galarecie możesz udekorować kwiatami z gotowanej marchewki, jajkiem na twardo lub natką pietruszki.

Zobacz również:

Jak smażyć rybę? Od teraz możecie zjeść smażoną rybę nie tylko podczas wakacji

Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia

Więcej o: