Brukselka - przepisy. Pokochaj dania z ma造mi kapustkami!

Brukselka to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi 廝鏚這 wielu witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Dobrze wp造wa na uk豉d trawienny oraz poprawia stan naszej sk鏎y. Warto je嗆 j jak najcz窷ciej, w najr騜niejszych postaciach.

Brukselka uchodzi za warzywo nielubiane przez dzieci, a tak瞠 przez wielu doros造ch. Dzieciom nie podoba si ju jej zielony kolor. Brukselka ma te specyficzny zapach oraz smak. Niegdy w Polsce przyrz康za這 si j g堯wnie jako rozgotowan, nieapetyczn jarzynk. Tymczasem ta miniaturowa kapustka mo瞠 by bardzo smaczna, trzeba jednak znale潭 na ni spos鏏. Istnieje kilka metod na przygotowywanie brukselki, by by豉 pyszna i smakowa豉 wszystkim, r闚nie dzieciom oraz tym, kt鏎zy wcze郾iej byli jej przeciwnikami.

Jak ugotowa brukselk?

Podstawowy przepis na brukselk jest niezwykle prosty. Kapustki wystarczy ugotowa w osolonym wrz徠ku. Wa積e, by nie gotowa brukselki zbyt d逝go, poniewa stanie si gorzka. Wystarczy od 8 do 10 minut. Brukselka po ugotowaniu nie powinna by zupe軟ie mi瘯ka, lecz lekko al dente.

Sk豉dniki:

  • p馧 kilo brukselki
  • 1 litr wody
  • szczypta soli

Wod zagotowa w garnku, posoli. Wrzuci umyte i obrane z wierzchniej oraz pozbawione twardych ogonk闚 warstwy brukselki. Gotowa przez oko這 10 minut. Po ugotowaniu odla na durszlaku i przep逝ka zimn wod. Podawa polane mas貫m, mas貫m z bu趾 tart lub oliw z oliwek czy okras, np kie豚ask podsma穎n na oliwie.

Sma穎na brukselka z boczkiem

Do zielonej, zdrowej brukselki doskonale pasuje okrasa z podsma穎nego boczku.

Sk豉dniki:

  • p馧 kilo brukselki
  • 100 g boczku
  • oliwa z oliwek
  • s鏊
  • pieprz
  • woda

Brukselk dok豉dnie umy, odci望 twarde ko鎍闚ki, obra z pierwszych listk闚, osuszy. Zblanszowa je kr鏒ko na wrz徠ku (oko這 5 minut). Na oliwie z oliwek podsma篡 boczek pokrojony w kostk. Brukselk dorzuci do boczku, kr鏒ko podsma篡. Doprawi sol oraz pieprzem. Podawa gor帷e.

Brukselka z piekarnika

Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej chrupi帷a, aromatyczna i dla wielu os鏏 smaczniejsza ni ta ugotowana w wodzie.

Sk豉dniki:

  • p馧 kilo brukselki
  • s鏊
  • pieprz
  • s這dka papryka w proszku
  • oliwa z oliwek

Brukselk umy, odkroi twarde ko鎍闚ki, zdj望 pierwsze listki. Wrzuci do naczynia 瘸roodpornego, skropi oliw, posypa przyprawami. Piekarnik rozgrza do 180 stopni Celsjusza. Brukselk piec przez oko這 50-60 minut, kilka razy zamiesza. Ewentualnie pod koniec posypa serem, np. parmezanem. Podawa gor帷e.

Zupa krem z brukselki

安ietnym sposobem na przemycenie wi瘯szych ilo軼i warzyw do naszej diety, jest gotowanie zup krem闚. Sprawdzi si to r闚nie w przypadku brukselki.

Sk豉dniki:

  • 20 dag brukselki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula opalona
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listk闚 laurowych
  • s鏊
  • pieprz
  • 1 造磬a posiekanego koperku
  • oliwa  oliwek

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostk. W這szczyzn oraz ziele angielskie i listki laurowe wrzucamy do garnka i gotujemy bulion. Gdy b璠zie gotowy wyci庵amy listki laurowe, nast瘼nie dodajemy przekrojone na p馧 brukselki. Gotujemy przez oko這 10 minut. Wy陰czamy zup. Miksujemy j na g豉dki krem. Je郵i nie chcemy, by marchewka zmieni豉 kolor, mo瞠my j r闚nie wy這wi z zupy (najlepiej nie kroi jej w takim wypadku zbyt drobno). Doprawiamy krem do smaku sol i pieprzem. Nak豉damy porcje zupy na talerze i dodajemy kilka kropel oliwy, po czym posypujemy koperkiem lub dowolnym 鈍ie篡m zio貫m.

Zobacz r闚nie:

Chipsy z pomidor闚

Carpaccio z buraka

Wi璚ej o: