Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Pierogi ze szpinakiem to pomysł na przemycenie do naszej diety większej ilości zdrowego szpinaku, który nie wszyscy lubią. Jednak dobrze doprawiony, podany w odpowiednimi dodatkami, zaserwowany w formie pysznych pierogów, przekona nawet największych przeciwników.

Pierogi ze szpinakiem to połączenie miękkiego, rozpływającego się w ustach ciasta z wyrazistym w smaku i bardzo zdrowym szpinakiem. Najlepsze są świeżo ugotowane, polane roztopionym masłem i posypane ziołami. Zjedzą je nawet niezbyt lubiące szpinak dzieci - to wielka zaleta pierogów, że można w nich przemycić najzdrowsze rzeczy, bo kochają je nawet największe niejadki. Natomiast dla wielbicieli szpinaku to prawdziwa gratka, ponieważ wypchane farszem pierogi nasycą ich i uwiodą smakiem. Możemy zmienić dodatki i serwować je na wiele sposobów.

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić dobry farsz?

Pierogi to tak wspaniałe danie, że można je za każdym razem podawać z innym nadzieniem, eksperymentować z formą i zawsze wychodzą pyszne. Poniżej przedstawiamy przepis na wspaniałe ciasto oraz kilka porad, jak zrobić idealny farsz ze szpinaku.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • 250 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od przygotowania ciasta pierogowego. Większość mąki wysypać na blat, małą część zostawić na później. Dodać szczyptę soli. W kopczyku mąki zrobić ręką dołem, następnie wlać tam gorącą wodę. Delikatnie wymieszać mąkę z wodą nożem w ten sposób, by mąkę zagarniać do środka. Ciasto ugniatać aż zrobi się elastyczne. Następnie zawinąć w folię i zostawić, by odpoczęło.

W tym czasie można przygotować farsz. Świeży szpinak umyć, następnie wrzucić na patelnię z posiekanym czosnkiem i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Mrożony szpinak rozmrozić, następnie, podsmażyć na oliwię z czosnkiem aż odparuje z niego większość wody. Dodać zmielony twaróg i lekko podsmażyć.

Ciasto pierogowe przełożyć na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować cienko, następnie przy użyciu kieliszka, szklanki lub noża wykrawać okrągłe lub prostokątne placki. Na środek placka kłaść farsz, zawijać i lepić pierogi. Zagotować w garnku wodę, wrzucać na wrzątek pierogi I gotować 2-3 od ich wypłynięcia.

Pierogi ze szpinakiem najlepiej smakują świeżo ugotowane, polane roztopionym masłem lub oliwą z podsmażoną cebulką. Wielbiciele mięsa mogą je zaserwować polane tłuszczem ze skwarkami lub podsmażoną kiełbaską czy boczkiem. Drobno pokrojony boczek można też dodać do farszu, by wzbogacić smak pierogów. Świetnie sprawdzą się do tego również pokrojone suszone pomidory.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Świetnym i bardzo popularnym połączeniem jest farsz do pierogów składający się ze szpinaku oraz sera feta. Poniżej przepis (ciasto należy zrobić tak samo, jak w przepisie powyżej).

Składniki:

  • 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 200 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak umyć i osuszyć, mrożony rozmrozić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, następnie szalotkę, po czym wrzucić szpinak. Wszystko podsmażyć przez kilka minut. Posolić i dodać pieprz. Szpinak przełożyć do miski, dodać do niego ser feta, wszystko razem wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pierogi. Gotować na osolonym wrzątku, wyjąć 2-3 minuty po tym, jak pierogi wypłyną. Podawać z zarumienioną cebulką, skwarkami lub roztopionym masłem, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie również smakują odsmażane.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.