Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Top 3 przepisy na tartę z truskawkami
Do przygotowania tarty truskawkowej potrzebujemy przede wszystkim świeżych owoców. To ciasto sezonowe, które najlepiej smakuje w ciepłe dni, podane do kawy lub herbaty. Samo przygotowanie tarty nie powinno sprawić kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Ciasto można przygotować na wiele sposobów, z serkiem, z budyniem, z kruszonką, z czekoladą, z galaretką czy z bitą śmietaną. Zawsze smakuje doskonale, ponieważ kwaskowate, pyszne truskawki doskonale komponują się ze słodyczą kruchej tarty oraz kremu.
Tarta z truskawkami i budyniem - przepis
Podstawowy przepis na tartę z truskawkami oraz kremem budyniowym. Łatwy i szybki w wykonaniu. Efekty przejdą twoje najśmielsze oczekiwania.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 2 budynie waniliowe (kupne lub przygotowane w domu)
- 1 laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
- 500 ml mleka
- 500 g truskawek
Zaczynamy od przygotowania spodu. Z mąki, masła, jajka, cukru oraz zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie kruche ciasto rozwałkować i rozłożyć równomiernie w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwać ciasto na całej powierzchni. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Tartę piec przez około 45 minut. Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować budyń. Wyjąć ziarenka z laski wanilii lub wlać do budyniu trochę ekstraktu waniliowego. Pokryć budyniem ostudzoną tartę. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki, po czym ułożyć na wierzchu tarty. Ozdobić listkami świeżej mięty.
Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis
Zamiast kremu budyniowego do tarty z truskawkami możemy użyć kremu z serka mascarpone. Będzie smakowało wyśmienicie.
Składniki:
(Ciasto przygotować według instrukcji z przepisu powyżej)
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g truskawek
Śmietankę kremówkę ubić. Dodać serek mascarpone oraz cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować na gładki krem. Krem rozprowadzić na upieczonym wcześniej i wystudzonym kruchym spodzie. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Tarta z truskawkami i kruszonką - przepis
Dla wielbicieli owoców pod kruszonką tarta z truskawkami oraz właśnie kruszonką to prawdziwy rarytas.
Składniki:
(Ciasto przygotować według pierwszego przepisu TYLKO do momentu włożenia go do lodówki)
- 500 g truskawek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
Ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Formę do tarty wyłożyć papierem, wylepić ciastem. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut. W rondlu rozpuścić margarynę, następnie ją ostudzić. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ręcznie kruszonkę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć pokrojone na kawałki truskawki. Posypać je kruszonką. Całość piec jeszcze przez kolejne 20 minut w 180 stopniach C. Tarta z truskawkami i kruszonką doskonale smakuje podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych lub innych ulubionych. Świetna jest również na zimno.
-
Jak zrobić perfekcyjny bigos na Boże Narodzenie? Wypróbuj sprawdzony przepis na bigos od Magdy Gessler
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
-
"Dwa grzyby w...". Sprawdź, jak dobrze znasz przysłowia o jedzeniu
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
- Jak zrobić śledzie po kaszubsku? Mamy przepis na rarytas wg Magdy Gessler
- Orzechowe gwiazdki. Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym Sante crunchy
- Kulinarne inspiracje Pasieki Rodziny Sadowskich. Przepis na świąteczne pierniczki z miodem
- Gazetka Lidl ważna od 12 grudnia 2019 roku - spory wybór mięs oraz świeżych ryb
- Gazetka Biedronka ważna od 12 grudnia 2019 roku - w promocji mięso z kaczek, indyka, perliczki, królika oraz cielęcina...