Top 3 przepisy na tartę z truskawkami

Tarta z truskawkami to obowiązkowy deser do przygotowania w sezonie na truskawki. I to nie raz! Kruchy spód, krem budyniowy lub inny oraz kwaśne, świeże owoce to połączenie idealne. Tarta z truskawkami nie jest trudna do przygotowania, za to smakuje wszystkim.

Do przygotowania tarty truskawkowej potrzebujemy przede wszystkim świeżych owoców. To ciasto sezonowe, które najlepiej smakuje w ciepłe dni, podane do kawy lub herbaty. Samo przygotowanie tarty nie powinno sprawić kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Ciasto można przygotować na wiele sposobów, z serkiem, z budyniem, z kruszonką, z czekoladą, z galaretką czy z bitą śmietaną. Zawsze smakuje doskonale, ponieważ kwaskowate, pyszne truskawki doskonale komponują się ze słodyczą kruchej tarty oraz kremu.

Tarta z truskawkami i budyniem - przepis

Podstawowy przepis na tartę z truskawkami oraz kremem budyniowym. Łatwy i szybki w wykonaniu. Efekty przejdą twoje najśmielsze oczekiwania.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 budynie waniliowe (kupne lub przygotowane w domu)
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • 500 ml mleka
  • 500 g truskawek

Zaczynamy od przygotowania spodu. Z mąki, masła, jajka, cukru oraz zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie kruche ciasto rozwałkować i rozłożyć równomiernie w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwać ciasto na całej powierzchni. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Tartę piec przez około 45 minut. Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia.

Przygotować budyń. Wyjąć ziarenka z laski wanilii lub wlać do budyniu trochę ekstraktu waniliowego. Pokryć budyniem ostudzoną tartę. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki, po czym ułożyć na wierzchu tarty. Ozdobić listkami świeżej mięty.

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis

Zamiast kremu budyniowego do tarty z truskawkami możemy użyć kremu z serka mascarpone. Będzie smakowało wyśmienicie.

Składniki:

(Ciasto przygotować według instrukcji z przepisu powyżej)

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g truskawek

Śmietankę kremówkę ubić. Dodać serek mascarpone oraz cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować na gładki krem. Krem rozprowadzić na upieczonym wcześniej i wystudzonym kruchym spodzie. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

Tarta z truskawkami i kruszonką - przepis

Dla wielbicieli owoców pod kruszonką tarta z truskawkami oraz właśnie kruszonką to prawdziwy rarytas.

Składniki:

(Ciasto przygotować według pierwszego przepisu TYLKO do momentu włożenia go do lodówki)

  • 500 g truskawek
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny

Ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Formę do tarty wyłożyć papierem, wylepić ciastem. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut. W rondlu rozpuścić margarynę, następnie ją ostudzić. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ręcznie kruszonkę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć pokrojone na kawałki truskawki. Posypać je kruszonką. Całość piec jeszcze przez kolejne 20 minut w 180 stopniach C. Tarta z truskawkami i kruszonką doskonale smakuje podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych lub innych ulubionych. Świetna jest również na zimno.

Więcej o: