Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby

Dobra marynata do kurczaka to podstawa. Najpopularniejsze mięso, które często ląduje na naszych stołach, nie musi za każdym razem smakować tak samo. Kluczem do walki z nudą są właśnie pomysły na marynaty.

Kurczak jest mięsem dość tanim, smacznym i prostym w obróbce. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia, jak i grillowania. Aby był smaczny i soczysty, nie powinno się go przesuszać zbyt długą obróbką cieplną. Należy też przygotować smaczną marynatę, która nada mięsu takiego smaku, jaki lubimy najbardziej. Możemy przygotować marynatę do kurczaka bardziej na ostro, kwaśno, słodko, ziołowo… Sos do kurczaka za każdym razem może być zupełnie inny i dzięki temu ten rodzaj mięsa nigdy nam się nie znudzi.

Marynata do kurczaka słodko-kwaśna - przepis

Marynata do kurczaka słodko-kwaśna to idealne połączenie smaków i aromatów.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pokrojony ananas (świeży lub z puszki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • około pół łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • szczypta pieprzu

Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka umyć, pokroić na filety lub w całości nasmarować marynatą. Można go usmażyć w kawałkach lub upiec w rękawie. Sprawdzi się również na grilla. Do tak przyrządzonego kurczaka świetnie pasują opiekane ziemniaki lub frytki (pieczone ziemniaczki z grilla też będą świetne) oraz świeże surówki, np. sałata z sosem winegret.

Kurczak w sosie Teriyaki - przepis

Pyszny, orientalny przepis na kurczaka w marynacie à la Teriyaki.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • sezam
  • świeży szczypiorek

Piersi kurczaka, umyć, osuszyć. Na patelnię wlać sos sojowy, oliwę z oliwek, ocet ryżowy oraz miód. Wrzucić posiekany drobno czosnek, a także starty imbir. Wszystko podsmażyć. Na przygotowany sos wyłożyć piersi kurczaka. Dusić mięso przez około pięć minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka przewrócić na drugą stronę i znów dusić przez około pięć minut. Zdjąć przykrywkę i dusić jeszcze przez kolejne pięć minut. Po ugotowaniu piersi wyjąć na talerz, pokroić w plastry, posypać sezamem oraz posiekanym świeżym szczypiorkiem. Podawać z ryżem, ryżem smażonym z warzywami lub makaronem np. sojowym czy udon.

Marynatę można też przyrządzić w misce, po czym natrzeć nią piersi z kurczaka i mięso np. upiec lub przygotować na grillu. Warto piec pierś kurczaka w rękawie, by nie wyschła i była soczysta oraz aromatyczna. W takiej marynacie można również przyrządzić udka z kurczaka lub skrzydełka, niekoniecznie piersi.

Kurczak w sosie musztardowym - przepis

Marynaty do kurczaka na bazie musztardy są bardzo popularne. Często łączy się je z miodem, można też przyrządzić mięso bardziej na ostro. Oto nasz pomysł na kurczaka w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki musztardy np. Dijon
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy. Kroimy na paski lub w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i podsmażamy. Dodajemy mięso oraz sól i pieprz. Gdy mięso się podsmaży dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą. Mieszamy I gotujemy przez chwilę. Danie doskonale smakuje podane z ryżem, ulubioną kaszą np. bulgur lub pęczak, ziemniakami czy makaronem.

Więcej o: