Jak upiec ciasto snikers? 2 przepisy

Snikers to jeden z najpopularniejszych batoników na świecie. Jak to często bywa, powstała również wersja ciasta o smaku snikersa. To pyszny, słodki przekładaniec. Można go upiec lub przygotować w wersji bez pieczenia.

Ciasto snikers to kakaowo-orzechowy przekładaniec. Ciasto jest słodkie i sycące, doskonale nadaje się na wszelkiego typu imprezy, przyjęcia czy uroczystości, również na spotkania towarzyskie najmłodszych. W szybszej i prostszej wersji można je przyrządzić bez pieczenia, przekładając warstwy herbatnikami. Jeśli mamy więcej czasu oraz chęci, możemy przygotować kakaowe i orzechowe spody. Warto, bo ciasto przypomina smakiem i słodyczą najlepsze torty. Można go podać w tej roli podczas kolejnego urodzinowego przyjęcia.

Jak upiec ciasto snikers?

Ciasto snikers w wersji pieczonej jest dość czaso- oraz pracochłonne, ale warto się nad nim nieco pomęczyć. Efekt zachwyca i naprawdę przypomina w smaku ulubiony batonik, choć jest jeszcze lepsze.

Składniki:

Na placek kakaowy:

7 jajek

70 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g cukru pudru

Na placek orzechowy:

5 białek

250 g orzechów włoskich

120 g cukru pudru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pozostałe:

5 żółtek

pół szklanki mleka

120 g cukru

300 g masła

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

3-4 łyżki orzechów włoskich (siekanych)

kawałek gorzkiej czekolady

Warto zacząć od zagotowania w wodzie mleka skondensowanego. Puszka powinna znajdować się cała w wodzie i gotować się przez około 3 godziny. W ten sposób otrzymamy karmel.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie placka kakaowego. Ubijamy pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy cukier, po czym kolejno po jednym żółtku. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszankę stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszając. Sięgamy po formę do ciasta o wymiarach 35x24. Smarujemy ją masłem, posypujemy mąką lub bułką tartą. Przelewamy surowe ciasto, po czym pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu placek studzimy, po czym kroimy na pół, aby powstały dwa blaty.

Przygotowanie placka orzechowego zaczynamy również od ubicia piany z białek. Stopniowo dosypujemy do niej cukier, wciąż ubijając. W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Dodajemy do piany z białek i mieszamy. Ciasto pieczemy w formie 35x24 przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotowujemy masę. Mieszamy 5 żółtek z mlekiem oraz cukrem, po czym masę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzoną masę z żółtek I mleka, cały czas miksując.

Układamy w formie połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarowujemy na niej połowę masy maślano-żółtkowej. Przykrywamy plackiem orzechowym. Smarujemy karmelem. Przykrywamy drugim plackiem kakaowym. Rozsmarowujemy resztę masy. Posypujemy posiekanymi orzechami I startą gorzką czekoladą.

Ciasto snikers bez pieczenia – jak zrobić?

Bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie ciasta snikers, jest wybranie opcji bez pieczenia.

Składniki:

720 g herbatników

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

70 g orzeszków ziemnych

150 g masła orzechowego

200 g masła

1 litr mleka

2 żółtka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

2 łyżki oleju

kawałek gorzkiej czekolady

Zaczynamy od przygotowania karmelu z mleka skondensowanego. Potem przechodzimy do przygotowania budyniu. 1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz z cukrem. Pozostałą część mleka zagotować. Dolać do niego mieszankę z mleka, żółtek, mąki oraz cukru. Wymieszać i zagotować. Ostudzić.

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać do niego wystudzony budyń. Zmiksować to z połową karmelu oraz masłem orzechowym.

Przygotować dużą formę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, następnie poukładać na niej herbatniki. Na nich rozsmarować masę, potem znów ułożyć herbatniki. Powinno powstać około 5 warstw. Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz polać roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej podawać kolejnego dnia.

Zobacz też: 

Miodownik - przepis. Jak przygotować ciasto i krem do miodownika?