Przepis na chłodnik litewski

Zupa chłodnik litewski to tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, która na stałe zagościła również w kuchni polskiej. To zimna zupa, której podstawą jest zsiadłe mleko, kefir, kwaśna śmietana, maślanka lub jogurt, zmieszana z botwinką oraz dodatkami.

Gdy tylko na dworze robi się gorąco, podstawą diety wielu osób staje się chłodnik litewski. Tradycyjne danie tworzyło się na bazie kwaśnej śmietanki lub zsiadłego mleka. Dziś równie często stosuje się jogurty, maślanki czy kefiry. Drugim najważniejszym składnikiem jest botwinka, czyli młode liście oraz korzenie buraka. Tradycyjnie do chłodnika dodawało się również szyjki rakowe, koper, jajko ugotowane na twardo oraz pokrojone drobno ogórki. W klasycznych przepisach chłodnik tworzono również na bazie rosołu oraz często z dodatkiem zakwasu. Dziś chłodnik często występuje w postaci wegetariańskiej, bez dodatku rosołu mięsnego, za to wzbogaca się go innymi warzywami np. rzodkiewką

Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?

Tradycyjny chłodnik litewski musi zawierać rosół lub bulion. Dlatego przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania rosołu na mięsie.

Składniki:

500 ml rosołu lub bulionu mięsnego

1 pęczek botwiny

500 g kefiru/zsiadłego mleka

400 g śmietany 18 proc.

posiekany pęczek szczypiorku

4 jajka na twardo

pęczek posiekanego koperku

2 ogórki

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny lub octu

Botwinkę umyć i obrać. Korzenie pokroić, liście drobno posiekać. Zagotować rosół, dodać korzenie i gotować aż buraki zmiękną (około 15 minut). Po 10 minutach gotowania wrzucić liście botwinki. Po ugotowaniu wywar zdjąć z ognia i wystudzić.

Do ostudzonego wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę. Wsypać posiekany koperek, pokrojone w kostkę ogórki oraz połowę posiekanego koperku. Doprawić do smaku, zakwasić sokiem z cytryny lub octem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi wedle uznania i posypane pozostałym koperkiem. Do chłodnika można też dodać pokrojone w kostkę i ugotowane młode ziemniaczki. Jeśli chcemy, by chłodnik litewski był prawdziwie tradycyjny, powinniśmy z zaserwować go z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub upieczoną cielęciną.

Jak zrobić chłodnik litewski wegetariański?

Chłodnik litewski w wersji bezmięsnej jest łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy nam około pół godziny i mamy pyszną zimną zupę na gorące dni.

Składniki:

1 pęczek botwiny

1 litr jogurtu, maślanki, kefiru, zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany

1 pęczek kopru

4 ogórki

1 pęczek rzodkiewki

1 ząbek czosnku

4 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

cukier

woda

Korzenie botwiny myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy umyte oraz posiekane drobno liście botwiny. Dolewamy wody, aby przykryła liście. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Po ugotowaniu odlewamy I studzimy.

Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Siekamy szczypior. Wszystko mieszamy z botwiną, zalewamy jogurtem/maślanką czy tym, czego używamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podajemy na zimno z ćwiartkami jajka na twardo, dodatkowo posypane posiekanym koperkiem lub ewentualnie szczypiorkiem. Jeśli chcemy, by chłodnik był jeszcze gęstszy i bardziej konkretny, możemy do niego ugotować młode ziemniaczki i podawać zupę z nimi.

Więcej o: