Tatar z łososia, czyli mniej tradycyjna wersja przystawki z surowym mięsem

Tatar z łososia to danie, które coraz śmielej wkracza na nasze stoły. Często spotykamy go w barach sushi, ale nie musi to być jedyna okoliczność jedzenia tej pysznej przystawki. Przygotujcie go według naszego przepisu i zaserwujcie swoim gościom podczas przyjęcia.

Tatar z łososia

Tatar z łososia to wykwintna przystawka. Znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród smakoszy sushi. Łosoś słynie z bardzo delikatnego, różowego mięsa, które sprawdzi się zwłaszcza w połączeniu z chrupiącym porem lub szalotką. Wiele osób je tę rybę na surowo w postaci sashimi - pokrojoną w półcentymetrowe plastry. Często na jej bazie przygotowuje się ceviche, czyli sałatkę z surową rybą, "ściętą" sokiem z cytryny lub limonki. My proponujemy posiekać i zaserwować łososia z minimum dodatków.

Przed przystąpieniem do przygotowywania tatara, należy koniecznie zadbać o świeżość ryby. Najlepiej, gdy kupimy ją tego samego dnia, którego chcemy przyrządzać potrawę. Warto też dowiedzieć się, kiedy ryba została dostarczona do sklepu. W ten sposób unikniemy zakupu ryby nieświeżej.

Z dobrą rybą i kilkoma prostymi składnikami stworzycie zachwycający tatar z łososia. Wykorzystajcie nasze wskazówki i przekonajcie się sami, z jak wielkim zachwytem się spotka.

Tatar z łososia - składniki:

  • 400 g surowego filetu z łososia (najlepiej bez skóry)
  • mały por (tylko biała i jasnozielona część)
  • sos sojowy ciemny
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli lub szczypta chilli w proszku
  • bagietka
  • masło

Tatar z łososia - krok po korku:

  1. Filet z łososia myjemy i osuszamy. Jeśli kupiliśmy kawałek ze skórą, pozbywamy się jej tak, aby "stracić" jak najmniej pysznego mięsa. W filetach możemy czasem znaleźć pojedyncze ości, wyjmujemy je.
  2. Kroimy łososia w drobną kostkę, a następnie, dużym, ostrym nożem drobno go siekamy. Nie musi powstać jednolita papka, wyczuwalne kawałki mięsa nadają daniu ciekawej struktury. Przekładamy je do miski.
  3. Dokładnie myjemy pora. Przekrawamy go wzdłuż, a każdy z kawałków znów wzdłuż na 3 lub 4 części i drobno kroimy. Dodajemy pora do naszego łososia.
  4. Do miski dolewamy kilka łyżek ciemnego sosu sojowego i chilli, jeśli jej używamy. Łączymy wszystkie składniki. Lepiej unikać długotrwałego mieszania, aby danie nie nabrało temperatury. Tatar z łososie smakuje najlepiej, gdy jest schłodzony.
  5. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą z nich smarujemy masłem i podpiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, aż się lekko zrumienią i będą chrupiące.
  6. Nasz tatar z łososia podajemy na schłodzonych wcześniej talerzach lub salaterkach wraz z kilkoma chrupiącymi grzankami.

Jak zrobić tatar z łososia

Aby przygotować tatar z łososia, możemy użyć zarówno łososia surowego, jak i wędzonego. Musimy pamiętać jednak, że ten drugi jest bardziej słony, więc należy dodać mniejszej sosu sojowego lub zastąpić go sokiem z cytryny. W tym drugim przypadku kwaśny sok lekko zetnie białko w rybie, ale nie wpłynie na smak potrawy.

W kwestii dodatków wachlarz możliwości jest bardzo szeroki. Pora możemy zastąpić szalotką, cebulką lub szczypiorkiem. Z łososiem idealnie komponować będą się też posiekane kapary, ciemne oliwki i zioła. Warto dodać tymianek lub liście pietruszki czy koperku. Jednak z uwagi na to, że łosoś ma delikatne mięso o charakterystycznym smaku, zachęcamy was, by jeść go z minimum dodatków.

Jak podawać tatar z łososia

Tatar z łososia, to surowe mięso z dodatkami. Z uwagi na to, że mięso nie jest przetworzone termicznie, powinno się serwować go schłodzonego. Tatar prosto z lodówki zapewni nam też na lepsze doznania smakowe. Jeśli przygotowujemy go tuż przed przyjściem gości i nie mamy wiele czasu na odstawienie przystawki do lodówki, warto schłodzić talerze lub salaterki, na których będzie podany. Przed rozpoczęciem przygotowywania tatara wstawmy naczynia do lodówki. Zanim skończymy, będą miały odpowiednią temperaturę.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.