Krokiety z kapustą i grzybami nie tylko do barszczu - idealne na piątkowy obiad [PRZEPIS]

Krokiety z kapustą i grzybami to danie wymagające nieco wprawy w przygotowaniu, ale wbrew pozorom nie takie trudne do przyrządzenia. Czas poświęcony na zawijanie krokietów rekompensuje nam ich pyszny, smak i chrupiący wierzch. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Przepis znajdziecie poniżej.

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety to niemal nasze narodowe danie, choć podobno receptura powstała we Francji w XIX wieku. Wersji tych zawijanych naleśników jest niezliczenie wiele, pojawiają się na absolutnie każdym kontynencie - co kraj, to obyczaj. We Francji częstym nadzieniem jest mięsne ragout. We Włoszech w ich wnętrzu królują warzywa, takie jak bakłażan czy ziemniaki. Meksykanie wykorzystują mieszankę ziemniaków i kurczaka lub tuńczyka. My zaś najbardziej lubimy klasyki - zwłaszcza przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami - składniki:

Farsz kapusta z grzybami do krokietów:

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek lub kilkanaście suszonych grzybów
  • cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej lekko gazowanej)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ok. 60 ml oleju lub roztopionego masła (ok. 4 łyżki)
  • sól (ew. pieprz)

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • 1 lub 2 jajka do obtoczenia
  • olej

Krokiety z kapustą i grzybami - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy farsz. Świeże pieczarki oczyszczamy i kroimy drobno. Jeśli używamy suszonych grzybów, warto wcześniej wymoczyć je w miseczce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie je siekamy.
  2. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Kroimy cebulę w piórka lub w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy grzyby i smażymy wszystko razem przez kilka minut.
  3. Odsączamy naszą kapustę z zalewy i kroimy, jeżeli "nitki" są zbyt długie. Całość przekładamy do garnka z cebulką i grzybami.
  4. Dodajemy sól i pieprz, po czym łączymy składniki i dusimy wszystko pod przykryciem przez 45 minut.
  5. Jeśli po tym czasie kapusta jest nadal zbyt twarda, pozostawmy ją na ogniu, aż osiągniemy zadowalającą miękkość. Uważajmy jednak, by jej nie rozgotować
  6. W międzyczasie, gdy nasz farsz się gotuje, zabieramy się za przygotowanie naleśników. Jak zrobić naleśniki? Sprawdźcie nasz przepis.
  7. Gdy farsz i naleśniki mamy już gotowe, przystępujemy do kolejnego kroku, który wielu osobom spędza sen z powiek. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem: Jak zawijać krokiety.
  8. Zawiniątka zanurzamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z każdej strony, aż krokiety będą rumiane.
  9. Gotowe krokiety kładziemy na ręczniku papierowym, aby lekko odsączyć je z tłuszczu.

Krokiety z kapustą i grzybami jak podawać

Krokiety z kapustą i grzybami w zasadzie możemy serwować solo. Mamy tu przecież porcję węglowodanów i porcję warzyw. Jeśli chcemy, możemy obok nich zrobić kleks ze śmietany, a same krokiety posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Krokiety z kapustą i grzybami świetnie smakują również z surówką z młodej kapusty lub sałatką z brokułem. Częstym dodatkiem jest też oczywiście filiżanka czerwonego barszczu.

Zobacz również:

Kiszenie kapusty w warunkach domowych. Jak to zrobić? Wcale nie tak trudno! [PRZEPIS]

Przepis na krokiety z mięsem - składniki i sposób wykonania

Więcej o:
Komentarze (3)
Krokiety z kapustą i grzybami nie tylko do barszczu - idealne na piątkowy obiad [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • jhbsk

    Oceniono 1 raz 1

    Woda gazowana do naleśników? Byłyby pełne dziurek.

  • haha-to-ja

    Oceniono 1 raz 1

    a nie powinno być , kapustką i grzybkami? tak mówi target stylu zycia pod biedronka w radomiu.

  • krysia20000

    0

    "Krokiety to niemal nasze narodowe danie, choć podobno receptura powstała we Francji w XIX wieku."

    No tak, wątpliwości wzbudza tak jakoś nieprzekonująco francuska nazwa croquette.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX