Jak zrobić falafel? Przepis na pyszne kotleciki arabskie z ciecierzycy

Falafel to charakterystyczne smażone kulki, które przyrządza się masy z ciecierzycy - danie wegetariańskie, a w naszym kraju wciąż nieco egzotyczne. Najważniejsze jest jednak to, że jest przepyszne. Falafel to uniwersalny dodatek do wielu potraw, kojarzony głownie z kuchnią bliskiego wschodu. W połączeniu z hummusem i pitą nie ma sobie równych.
Zobacz wideo

Falafel co to?

Falafele to całe kotleciki w kształcie kulek smażone w głębokim oleju. W ich skład wchodzi głownie zmiksowana cieciorka, przyprawiona świeżymi ziołami, sezamem i dowolnymi przyprawami (przede wszystkim kuminu). Mogą być wykonywane również z nasion bobu, wtedy ich środek ma charakterystyczny, intensywny zielony kolor.

Falafel to bardzo popularne danie kuchni arabskiej. Często podawane w naszym regionie w formie fast foodu oraz jako wegańska lub wegańska alternatywa kebabu. Jest to doskonały dodatek do hummusu, kiszonek czy wrapów.

Falafel najlepiej smakuje w połączeniu z czosnkiem, świeżą natką pietruszki, kuminem i kolendrą. Można go serwować praktycznie o każdej porze dnia i z dodatkiem wielu składników. Falafele są bardzo uniwersalne i łatwo łączą się z wieloma daniami. Z zewnątrz panierka falafela jest dość twarda i chrupiąca. Środek zaś jest miękki i nieco kruchy.

Jak zrobić falafel - składniki:

  • ok. 500 g suchej ciecierzycy
  • sól
  • cebula
  • czosnek
  • świeża natka pietruszki lub kolendra
  • ok. 1/2 litra oleju do smażenia (dobry będzie olej słonecznikowy lub rzepakowy
  • sól, pieprz
  • kumin, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa

Przepis na falafele - krok po kroku

  1. Ciecierzycę przygotowujemy dzień wcześniej. Wsypujemy ją do głębokiego garnka i zlewamy dużą ilością zimnej wody. Poziom wody powinien o kilka centymetrów przewyższać cieciorkę. Zostawiamy ją w tak na całą noc.
  2. Na drugi dzień odcedzamy ciecierzycę i przekładamy ją do dużej miski.
  3. Kroimy w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy do ciecierzycy w misce. Całość solimy. Możemy również dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Wszystko razem blendujemy.
  4. Dokładne miksujemy wszystkie składniki ze sobą przez kilka minut. Masa będzie gotowa, gdy będzie jednolita i głądka.
  5. Siekamy drobno naszą natkę pietruszki. Dodajemy ją do masy z cieciorki. To samo robimy z przyprawami. Możemy ich dodać wedle naszego uznania.
  6. Nabieramy masę z miski i formujemy małe kuleczki nieco mniejsze niż piłeczka do ping ponga. Uformowane falafele odkładamy na bok.
  7. Olejem napełniamy garnek lub głęboką patelnię. Rozgrzewamy go do ok. 160 stopni Celsjusza.
  8. Po rozgrzaniu oleju falafele wkładamy partiami. Nie może ich być za dużo, bo zbyt słabo się przyrumienią.
  9. Ile smażyć falafele? Smażymy falafele ok. 3 minuty z każdej strony. Falafele będą gotowe, gdy osiągną intensywny złoty brązowy kolor.
  10. Po smażeniu odstawmy je na chwilę na grubą warstwę ręcznika papierowego i osuszmy ich skórkę z nadmiaru oleju. Po chwili falafele są gotowe do podania.

Falafele - jak podawać?

Falafele podajemy wedle uznania. Mogą być podawane jako alternatywna do klasycznych kotletów mięsnych i serwowane z puree ziemniaczanym i surówką. Możemy też wybrać formę bardziej egzotyczną i spróbować przygotować tradycyjne danie arabskie. Możemy podać falafele razem z kiszoną cukinią, selerem, ogórkami lub karczochami. Możemy również przygotować specjalnie na tą okazję domowy hummus. Możemy również utworzyć coś na kształt wrapa lub podawać z chlebkiem pita.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu. Mamy nadzieje, że uda wam się przygotować pyszne dania według naszych rad i wskazówek. Smacznego oraz powodzenia!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.