Jak zrobić guacamole? Przepis na doskonałą pastę z awokado

Doskonałe guacamole na twoją domówkę! Awokado to owoc, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Awokado możemy podać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest popularne guacamole - pasta z awokado podawana do słonych przekąsek i nie tylko. Podajemy przepis.
Zobacz wideo

Guacamole z awokado

Pasta guacamole to tradycyjny przysmak pochodzący z Ameryki Południowej. Ten popularny dip pochodzi z Meksyku, a jego początki sięgają czasów azteckich. Nazwa guacamole oznacza po prostu "sos z awokado". Rzeczywiście, można guacamole nazwać sosem, choć teraz bardziej używane są określenia pasta z awokado czy po prostu dip.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie guacamole. Popularnymi dodatkami do pasty są na przykład pomidory (świeże lub suszone), ostra papryka, cebula, czosnek czy ulubione przyprawy. Receptura na guacamole, zyskując coraz większą popularność w różnych regionach świata, ewoluowała i przez to sposoby jej przyrządzania oraz podawania zmieniły się.

Jak zrobić guacamole - składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • limonka
  • sól
  • czosnek

Przepis na guacamole - krok po kroku

  1. Owoce awokado myjemy pod zimną wodą.
  2. Przekrawamy owoc na pół i usuwamy pestkę. Jak usunąć pestkę z awokado? Możemy wbić w nią nóż i lekko go przekręcić. Powinna sama odczepić się od owocu. Do wydrążenia pestki możemy również użyć łyżki stołowej.
  3. Miąższ możemy wydrążyć również dużą łyżką lub wykroić małym nożykiem.
  4. W międzyczasie rozkrawamy limonkę na dwie połówki i wyciskamy z niej sok do szklanki.
  5. Przekładamy miąższ do miseczki i rozgniatamy go drewnianą łyżką lub widelcem.
  6. Kiedy miąższ jest już rozdrobniony, dodajemy do awokado parę szczypt soli, ok. 2-3 łyżeczki soku z awokado oraz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  7. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  8. Guacamole jest gotowe i możemy je podawać z dodatkami. Możemy również zakryć miseczkę folią i przechowywać w lodówce - by nie ciemniało, dodaj do pasty pestkę z awokado.

Jak podawać pastę guacamole?

Guacamole możemy podawać na wiele sposobów. Jest to bardzo uniwersalny przysmak, który komponuje się z wieloma składnikami. Do czego podawać guacamole? To prosty przysmak do przygotowania na przykład na imprezę. Świetnie sprawdzi się ze słonymi chipsami, nachosami lub po prostu grzankami. Guacamole to również świetny sos, nadaje się do domowego burrito albo taco.

Guacamole możemy wzbogacić drobno posiekaną papryką, ostrą papryką lub dowolnego rodzaju cebulą. Z przypraw możemy dodawać te pikantne, chili, pieprz cayenne czy na przykład curry, kurkuma lub imbir. Do pasty z awokado świetnie będą pasować również zioła. Mięta, rozmaryn czy majeranek odświeżą sprawię, że smak naszej pasty stanie się bardziej intensywny.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na guacamole i wypróbowania naszych rad. Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi przygotujecie doskonałą pastę z awokado, która będzie przebojem wśród przekąsek na waszej imprezie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.