Jajka faszerowana to świetna szybka przekąska praktycznie na każdą okazję. Doskonale sprawdzą się na Wielkanoc, a także na uroczystym przyjęciu, domowej prywatce czy jako przystawka przy rodzinnym obiedzie. Składniki, które zastosujemy do faszerowania naszych jajek, zależą od naszych ulubionych smaków. Mamy tu dużą dowolność.
W tej roli świetnie sprawdzą się wszelkie pasty, gęste i kremowe sałatki czy składniki z dodatkiem np. majonezu, który skutecznie zwiąże wszystkie dodatki. Nasz farsz do jajek możemy byś słony, bardziej ziołowy lub ostry.
Sam farsz jest swojego rodzaju dekoracją. To on ożywia wygląd ugotowanego jajka. Jajka faszerowane możemy podać bez skorupki lub w skorupce. Możemy wydrążyć środek, pozbawić jajko całkowicie żółtka i dodać je do farszu lub położyć farsz na żółtku.
Nadzienie możemy udekorować przyprawami. Świetnie sprawdzą się te nadające kolor, jak kurkuma, curry, czerwona papryka czy różne odmiany pieprzu. Doskonale nadają się również świeże zioła. Rozmaryn, majeranek czy bazylia wzbogacą smak i aromat naszych jajek faszerowanych oraz ozdobią talerz. Do udekorowania jajek możemy wykorzystać również ser, który nadaje się do wielu potraw. Wystarczy wybrać jego ulubiony rodzaj i obficie zetrzeć na talerz.
To nie jedyny sposób na przygotowanie jajek faszerowanych. Możemy użyć również takich składników jak: świeże pomidory, awokado, zielony groszek, słodka papryka, ogórki świeże lub konserwowe.
Jajka faszerowane dobrze się komponują również z dodatkiem ryb, zwłaszcza wędzonego łososia (by zrobić jajka faszerowane łososiem, miksujemy rybę z żółtkami i majonezem lub serkiem kremowym na pastę, którą następnie wypełniamy białka). Możemy również skorzystać z pasty rybnej albo z kawałków świeżej ryby np. tuńczyka. Szynka, podsmażony boczek lub drobno pokrojona kiełbasa również świetnie spiszą się jako farsz. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu i do przygotowywania swoich wyjątkowych kombinacji jajek faszerowanych. Smacznego!