Jak zrobić kapuśniak? Prosty przepis na pyszną zupę z dodatkiem kapusty krok po kroku

Kapuśniak to pyszna, tradycyjna polska zupa. Możemy ją przygotować z dowolnego rodzaju kapusty. Jest to doskonała pozycja na jesienne i zimowe dni, bowiem kapuśniak doskonale rozgrzewa. Najlepszy jest ten z kapusty kiszonej w wielu regionach znany pod nazwą "kwaśnica". Przed wami przepis na kapuśniak krok po kroku.

Zupa kapuśniak

Kapuśniak możemy przygotować zarówno z kapusty kiszonej, jak i świeżej. Wersję z kapustą kiszoną należy gotować dłużej, niż ze słodkiej kapusty. Warto jednak poświęcić ten czas i uzbroić się w cierpliwość, ponieważ kapuśniak z kiszonej kapusty uchodzi za smaczniejszy. Możemy użyć również kilku rodzajów bulion:, mięsnego z żeberek, z wędzonego boczku lub - gdy chcemy przygotować obiad wegetariański - wywaru grzybowego. W Polsce ta zupa jest szczególnie popularna w rejonach górskich. Zwana jest tam również kwaśnicą. Słowacy za to mówią na nią kapustnica. Przygotowanie kapuśniaku zajmie wam maksymalnie 45 minut, a przepis na tę zupę nie jest bardzo skomplikowany.

Należy pamiętać, że kapuśniak nie jest potrawą lekkostrawną. Ze względu na dużą zawartość mięsa nie powinny go spożywać osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

Jak ugotować kapuśniak - składniki:

  • ok. 500 g żeberek
  • duża cebula
  • ok. 100 g boczku
  • 4 ziemniaki
  • ok. 500 g kiszonej kapusty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Jak zrobić kapuśniak - krok po kroku:

  1. Dokładnie oczyszczamy żeberka i myjemy je pod bieżącą wodą.
  2. Przygotowujemy sobie duży garnek, do którego wkładamy żeberka poporcjowane na mniejsze kawałki. Garnek zalewamy wodą tak, by przykrywał żeberka w całości. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 45 minut.
  3. Całą cebulę lekko opalamy nad płomieniem. Wrzucamy ją do żeberek. Aby wzbogacić wywar, możemy również dodać świeżą marchew, selera lub pietruszkę.
  4. Obieramy ziemniaki i dokładnie je myjemy. Kroimy je w kostkę i dodajemy do gotujących się żeberek.
  5. Następnie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz wedle uznania. Jeśli posiadamy pieprz w ziarnach, możemy również dodać go do dania.
  6. Jeśli zdecydowaliście się na dodanie pietruszki, selera i marchewki, wyciągnijcie je po upływie ok. 30 minut z wywaru. To samo należy zrobić z cebulą.
  7. Czas na kapustę. Płuczemy ją na sitku i siekamy na drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do wywaru.
  8. Boczek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatkowego tłuszczu smażymy, aż się zarumieni.
  9. Z patelni ściągamy boczek i dodajemy go do wywaru.
  10. Tłuszcz z boczku posłuży nam do przygotowania zasmażki do zupy. Dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Na patelnie dodajemy również parę łyżek wywaru. Po zgęstnieniu, zasmażkę dodajemy do wywaru.
  11. Zwiększamy płomień pod garnkiem i całość gotujemy razem przez ok. 10 minut lub do momentu wrzenia. Po przestudzeniu kapuśniak jest gotowy do podania.

Domowy kapuśniak

Przepis na kapuśniak nie jest skomplikowany. Należy jedynie uzbroić się w cierpliwość. Różnorodność składników wymaga bowiem długiego procesu gotowania. Tylko w ten sposób w naszej zupie zatrzymają się wszystkie aromaty oraz smak. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu podczas przygotowywania własnego kapuśniaku.

Zobacz również:

Magda Gessler radzi, jak ugotować dobrą zupę. Podpowiada, żeby nie kupować włoszczyzny

Jak zrobić zasmażkę? Podpowiadamy jak należycie zagęścić sos [PRZEPIS]

Zupa grochowa wojskowa - przepis na sycącą zupę na zimne dni

Więcej o: