Jak zrobić krupnik? Tradycyjna polska zupa z jarzynami i kaszą w sam raz na sycący obiad

Czy krupnik kojarzy się wam z dzieciństwem? Oczywiście, to jedna z najpopularniejszych zup podawanych na stołówkach i podczas domowych obiadów. Nasze babcie i mamy robiły ją wymiennie z rosołem, ogórkową czy tradycyjną pomidorową. To szybka, prosta i bardzo pożywna zupa, w sam raz na jesień czy zimę. Zapoznajcie się z naszym przepisem na krupnik.

Krupnik tradycyjny

Krupnik to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru z jarzyn lub bulionu mięsnego. Najczęściej podawana jest z ziemniakami i kaszą jęczmienną. Rzadziej możemy ją serwować z ryżem. Często można w niej również zauważyć kawałki selera, marchewki lub plasterki kiszonego ogórka. Czasami podaje się ją również z mięsem z wywaru, podobnie jak w przypadku rosołu. Do rosołu możemy dodać również suszone grzyby.

Krupnik to doskonała zupa. Wspaniale rozgrzewa i jest niesamowicie treściwa i sycąca. Kasza w połączeniu z miękkimi ziemniakami tworzy wyjątkową konsystencję. Wraz z nimi wyjątkowych doznań smakowych dostarczy nam aromatyczny bulion. Jaką kaszę dodawać do krupniku? W tradycyjnym przepisie widnieje kasza jęczmienne, ale możemy dodawać również inne rodzaje, np. kaszę gryczaną, pęczak lub białą komosę, Dużo osób serwuje również krupnik po prostu z ryżem. Ile kaszy dodawać do krupniku? W zupełności wystarczy ok. jednej szklanki wybranej kaszy na ok. 3-4 litry płynu (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać).

Przepis na krupnik - składniki:

  • włoszczyzna na bulion
  • ok. 3,5 l czystej wody
  • ok. 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • olej
  • sól, pieprz
  • liście laurowe

Jak zrobić krupnik - krok po kroku:

  1. Zaczynamy od włoszczyzny, którą dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy marchewkę w plastry o szerokości kilku milimetrów, pietruszkę kroimy w drobną kostkę, a selera możemy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  2. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodajemy na patelnię. Wcześniej rozgrzewamy patelnię z kilkoma kroplami oleju. Podsmażamy całość, aż do zeszklenia.
  3. Przygotowujemy sobie wysoki garnek. Wkładamy do niego warzywa i całość zalewamy 3,5 litra wody.
  4. Wodę zagotowujemy. W międzyczasie możemy posolić oraz dodać pieprzu dla smaku, wedle naszego uznania. Dodajemy również 2 liście laurowe.
  5. Po zagotowaniu wywaru dodajemy kaszę jęczmienną.
  6. Całość gotujemy ok. 45-50 minut.
  7. Przygotowujemy ziemniaki. Oczyszczamy je i starannie obieramy. Kroimy je w sporą kostkę.
  8. Ziemniaki dodajemy do zupy po ok. 35-40 minutach. Muszą gotować się z całością ok. 10-15 minut.
  9. Krupnik jest gotowy, gdy warzywa są miękkie i delikatnie rozpływają się w ustach.
  10. Krupnik jest gotowy do podania. Możemy podać go z posiekanym szczypiorkiem lub świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przepis na krupnik

Dla fanów zup przygotowywanych na mięsie mamy również kilka rad. Jest kilka rodzajów mięsna, z których możemy przygotować bulion na krupnik. Możemy użyć wieprzowiny, np. golonki. Drób również się nadaje, świetne będą udka drobiowe lub skrzydełka z kurczaka albo indycze. Sprawdzi się również wołowina - możemy gotować zupę na mięsie z kośćmi lub ugotować wywar na samych kościach wołowych.

Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu na tradycyjny krupnik. Mamy nadzieję, że dzięki niemu przygotujecie wyśmienitą zupę dla waszych bliskich na rodzinny obiad. Smacznego!

Więcej o:
Komentarze (1)
Jak zrobić krupnik? Tradycyjna polska zupa z jarzynami i kaszą w sam raz na sycący obiad
Zaloguj się
  • proz

    0

    Skrzydełka z kurczaka z najbardziej zjadliwym cholesterolem to akurat najgorszy materiał.
    Porcja rosołowa, wołowina, gicz wołowa, ogony wołowe. Szyja indora.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX