Jak zrobić racuchy z jabłkami? Przepis na pyszne danie na śniadanie, obiad i deser

Racuchy to świetna potrawa na każdą porę dnia. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, kolacja lub przekąska. Jabłka pasują do wszystkiego, a ich smak docenimy szczególnie w szary i zimny dzień. To rozgrzewające danie pozwoli nam cieszyć się z pewnością czymś, co poprawi nam humor.

Racuchy z jabłkiem

Nie ma nic lepszego, niż maślane placuszki o słodko-kwaśnym smaku. Przepis, jaki zna prawie każdy z czasów dzieciństwa. Racuchy z jabłkami nie należą do dań dietetycznych i z pewnością powinny ich unikać osoby, które chcą stracić na wadze. Są dość tłuste i kaloryczne, mimo obecności zdrowych jabłek (zobacz również: jak zrobić racuchy drożdżowe).

To proste danie, do którego potrzebujemy kilku składników. Na pewno konieczne są jabłka, drożdże i mąką. Reszta składników jest bardzo podobna do tych, jakich potrzebujemy przy robieniu naleśników. Istnieje wiele wersji podawania racuchów, te z jabłkami nie są jedynymi. Takie placki świetnie komponują się ze wszystkimi owocami. Szczególnie z tymi, które kojarzymy z domowych przetworów i konfitur. Świetne będą śliwki, maliny, truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie czy czereśnie (zobacz nasz przepis na racuchy z jabłkami i brzoskwiniami). Jak ozdobić racuchy? Dla smaku możemy racuchy dekorować na przykład śmietaną lub kefirem.

Racuchy z jabłkami - składniki:

  • 3 jabłka
  • szklanka mleka lub maślanki
  • jedno jajko
  • szklanka mąki (najlepiej pszennej)
  • cukier
  • olej do smażenia
  • sól

Przepis na racuchy z jabłkami - krok po kroku:

  1. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Możemy do niej dodać łyżkę cukru waniliowego i odrobinę sody oczyszczonej. Całość dokładnie mieszamy w misce.
  2. Wbijamy do miski jajko i wlewamy szklankę mleka lub maślanki. Całość mieszamy trzepaczką lub widelcem. Ważne, by utworzyć jednolitą masę bez grudek.
  3. Jabłka obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
  4. Dodajemy je do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
  5. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem.
  6. Do nakładania ciasta i jabłek najlepiej przygotować sobie niewielką chochelkę lub łyżkę do zupy (jeśli wolimy mniejsze racuchy z jabłkami). Jedna chochelka to mniej więcej jeden racuch.
  7. Racuchy smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy osiągną złotawy kolor - po odsączeniu na ręczniku papierowym - są gotowe do podania. Na talerzu możemy je udekorować cukrem pudrem, gęstym jogurtem i kwaśną śmietaną. W wersji dla łasuchów możecie zaserwować je z sosem czekoladowym lub waniliowym.

Racuchy z jabłkami

Do podania racuchów z jabłkami możemy użyć dowolnego dżemu z czerwonych owoców. Udekorujemy w ten sposób nasze danie i wzbogacimy jego smak. Jeśli zetrzemy jabłka na tarce, możemy je przyprawić dowolną ulubioną korzenną przyprawą. Świetny będzie cynamon, imbir lub kardamon.

Zachęcamy was do używania naszego przepisu na racuchy z jabłkami. Mamy nadzieję że pozwoli wam na przygotowanie doskonałego dania dla waszych najbliższych. Smacznego!

Więcej o: