Jak zrobić rybę po grecku? Pokażemy wam prosty przepis na pyszne danie w sam raz na Boże Narodzenie

Typowe danie na Boże Narodzenie. Ryba po grecku to wigilijny klasyk. Choć z Grecją ma niewiele wspólnego to i tak często jest traktowana jako danie egzotyczne. W naszej tradycji kulinarnej zagościła na dobre i warto się zapoznać z przepisem na rybę po grecku.
Zobacz wideo

Ryba po grecku

To nic innego, jak smażone filety lub kawałki ryby. Poza nimi w tym daniu znajduje się również bogaty w warzywa sos. Jego składnikami są najczęściej marchew, seler, pietruszka, cebula i pomidory. Cała procedura przygotowania tego dania jest bardzo prosta. Należy usmażyć rybę, a następnie udusić ją z sosem warzywnym. Istnieją różne sposoby podawania tej potrawy. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak zrobić rybę po grecku - składniki:

  • ok. 1 kg filetów rybnych (najlepsze będą miruna, dorsz albo mintaj)
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • połowa selera świeżego lub z puszki
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • zioła (ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, liście laurowe)
  • sól, pieprz

Ryba po grecku - przepis krok po kroku:

  1. Zaczynamy od ryby. Dokładnie ją myjemy i oczyszczamy. Rozkładamy ją na talerzu i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie pod przykryciem chowajmy ją do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewki i cebulę. Dokładnie myjemy nasze warzywa.
  3. Następnie ścieramy warzywa (z wyjątkiem cebuli) na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Rozgrzewamy patelnię z olejem.
  5. Gdy olej będzie rozgrzany, dodajemy na patelnię utarte warzywa. Dokładnie je mieszamy. Całość przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dla smaku możemy również dodać małą łyżeczkę cukru.
  6. Po ok. 20 minutach dodajemy pomidory. Możemy je wcześniej zmiksować, aby sos był rzadszy. Do całości dodajemy rozmaryn, liście laurowe, majeranek. Starannie mieszamy wszystkie składniki, aby ich nie przypalić. Na sam koniec przykrywamy patelnię i dusimy przez ok. 10-15 minut na średnim płomieniu.
  7. Po zakończeniu gotowania warzyw, przechodzimy do kolejnego etapu. Przygotowujemy sobie żaroodporne naczynie z przykryciem.
  8. Połowę żaroodpornego naczynia wypełniamy warzywami z patelni. W sam środek wkładamy naszą rybę. Z wierzchu przykrywamy ją resztą warzyw.
  9. Naczynie wkładamy do piekarnika z przykryciem.
  10. W jakiej temperaturze piec rybę po grecku? Jak długo piec rybę po grecku? Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a naszą rybę pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Najlepsza ryba po grecku

Ryba po grecku najlepiej smakuje w Wigilię podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie wyklucza to jednak przygotowywania jej częściej. To między innymi świetne danie na wszelkie imprezy i przyjęcia.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu i gotowania własnych potraw. Przepis na rybę po grecku na pewno spełni wasze oczekiwania i tym daniem zyskacie w oczach swoich gości.

Więcej o:
Copyright © Agora SA