Szarlotka czy jabłecznik? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych ciast z owocami

Jeśli szarlotka to tylko z kwaśnymi jabłkami, które doskonale komponują się ze słodkim ciastem. Prezentujemy wam przepis na pyszną domową szarlotkę. Z pewnością nie jest to przepis trudny, ale wymaga od was odrobiny cierpliwości i wiary we własne umiejętności. Potem już tylko wystarczy się delektować pysznym jabłecznikiem albo szarlotką, niech każdy wybierze swoją ulubioną nazwę na to ciasto.

Szarlotka

Należy pamiętać, że nie jest to zwykłe ciasto z nadzieniem owocowym. Końcowy efekt oraz smak zależą od tego jak przyprawimy jabłka oraz jak kruchy wyjdzie nasze ciasto. Główny składnik szarlotki, czyli jabłka, łączy się z wieloma przyprawami. Podczas przygotowywania szarlotki nie możemy zapomnieć o cynamonie. Oprócz niego można użyć również kardamonu, goździków czy imbiru. Istnieją również różne sposoby na przygotowanie ciasta. Szarlotka może być zrobiona na podkładzie z kruchego ciasta i z wierzchnią warstwą cienkiego ciasta. Można również przykryć ją puszystą bezą lub kruszonką. Popularne są również szarlotki bez wierzchu, gdzie masa owocowa jest dobrze widoczna.

Gdy nie chcemy przygotowywać tradycyjnego ciasta z jabłkami, możemy się zdecydować na inne, podobne owoce. Świetne będą gruszki, morele albo brzoskwinie. Jabłka możemy również wymieszać z nimi w dowolnych proporcjach. Smak jabłek w nadzieniu doskonale współgra również z wiśniami i porzeczkami. Szarlotką nazywamy właśnie ciasto z dowolnymi owocami - mogą to być albo jabłka, albo cokolwiek innego. Tymczasem jabłecznik to ciasto wyłącznie z jabłkami.

Jak zrobić szarlotkę - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • ok. 1 kg jabłek
  • cynamon, kardamon, imbir
  • cukier puder
  • bułka tarta

Przepis na domową szarlotkę - krok po kroku:

  1. Do miski lub dzieży miksera dodajemy mąkę z proszkiem, cukry masło i jajko. Siekamy nożem lub miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Połowę kruszonki odsypujemy do zamykanego pojemnika. Resztę ciasta formujemy w kulkę i owijamy folią. Następnie wkładamy zarówno pojemnik, jak i kulę ciasta do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Jabłka obieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki lub kostkę i wrzucamy do garnka. Całość podgrzewamy ok. 15 minut pod przykryciem. Jabłka będą gotowe, gdy zmiękną. Pamiętajmy o mieszaniu masy jabłkowej, aby się nie przypaliła. Jabłka doprawiamy cynamonem i odrobiną goździków. Możemy również dodać sproszkowany imbir. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, masę możemy dosłodzić je cukrem.
  3. Formę, w której będziemy piec naszą szarlotkę, należy natłuścić masłem i wyścielić papierem do pieczenia.
  4. Wyciągamy kulkę ciasta z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gdy się rozgrzeje, do środka wkładamy na ok. 5-10 minut formę z samym spodem od szarlotki.
  6. Po wyciągnięciu formy ze spodem szarlotki, studzimy go i wysypujemy nieco bułką tartą.
  7. Następnie wykładamy na nim naszą masę jabłkową. Ważne, aby rozprowadzić ją równomiernie.
  8. Wierzch szarlotki pokrywamy pozostałą częścią ciasta.
  9. Ile piec szarlotkę? Szarlotkę pieczemy ok. 30-40 minut. Obserwujemy proces pieczenia. Szarlotka jest gotowa, gdy osiągnie złotawy kolor.
  10. Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy ciasto cukrem pudrem. Szarlotka jest gotowa do podania

Szarlotka z jabłkami

Do masy jabłkowej możemy dodać również inne składniki poza jabłkami. Świetne będą np. rodzynki. Jeśli farsz do szarlotki jest za rzadki, przed jego wyłożeniem możemy dodać do niego również odrobinę mąki ziemniaczanej. Kilka jej łyżek sprawi, że masa będzie bardziej zwarta.

Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Najlepsze będą jabłka twarde i kwaskowate. Świetnie sprawdzą się takie odmiany, jak szara reneta, antonówka lub papierówka. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na jabłecznik. Mamy nadzieję, że uda wam się według niego upiec doskonałe ciasto. Powodzenia i smacznego!

Więcej o:
Komentarze (1)
Szarlotka czy jabłecznik? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych ciast z owocami
Zaloguj się
  • popis.pasozyty

    0

    Papierówka na szarlotkę?
    Chyba ktoś papierówkę tylko na obrazku oglądał.
    Papierówka po trzech minutach podgrzewania na pulpę sie rozpadnie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX