Jak zrobić zupę kalafiorową? Przepis na pyszną białą zupę z kalafiora, nie tylko na sezon

Zupa kalafiorowa to pyszne danie, które możemy zakwalifikować do tradycyjnych zup kuchni polskiej. I, jak o większości innych zup z naszej rodzimej kuchni, możemy o niej powiedzieć, że jest pyszna, odżywcza, a przy tym ją jeść przez cały rok. Jej delikatny smak i wyjątkowy aromat przekonają nawet największego przeciwnika kalafiorów. Polecamy wam nasz przepis na zupę kalafiorową.
Zobacz wideo

Kalafiorowa zupa

Najczęściej zupa kalafiorowa jest podawana wtedy, gdy trwa sezon na kalafiory, który przypada na miesiące od lipca aż do listopada. Jeśli nie zdążymy wtedy uraczyć się zupą kalafiorową, nic straconego. Świetnie smakuje również przygotowana z warzyw mrożonych. Nie dość, że to zupa bardzo łatwa w przygotowaniu, to także bardzo uniwersalna potrawa. Możemy ją podawać na różne sposoby i z wieloma różnorodnymi składnikami.

Popularną formą jest podawanie jej z małymi różyczkami kalafiora oraz z ziemniakami. Nierzadko serwuje się ją również z włoszczyzną, gdzie główną rolę odgrywa marchewka, która doskonale kontrastuje kolorystycznie z pozostałymi składnikami. Wiele osób dodaje również seler albo nieco kiszonych lub małosolnych ogórków. Należy pamiętać również o przyprawach i ziołach. Pamiętajmy, aby w naszej zupie kalafiorowej zawsze znalazło się coś zielonego, co doda jej więcej aromatu. Może to być posiekana natka pietruszki, koperek albo szczypiorek. To dopełni właściwą kompozycję, a nasza zupa będzie się prezentować jeszcze lepiej.

Przepis na zupę kalafiorową - składniki

  • cebula
  • masło
  • ok. 400 g ziemniaków
  • ok. 1/2 kg kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu albo rosołu
  • świeży koperek
  • ok. 100 g śmietany 18 proc.

Jak zrobić zupę kalafiorową - krok po kroku

  1. Do głębokiego garnka wkładamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do topiącego się masła.
  2. Całość smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając.
  3. Obieramy i oczyszczamy marchewki. Przekrawamy je wzdłuż na pół, a następnie kroimy w paski i kostkę. Dodajemy marchewki do cebuli i masła. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Obieramy i oczyszczamy ziemniaki. Kroimy je również w kostkę i dodajemy do pozostałych składników w garnku. Całość podsmażamy ok. 7-10 minut.
  5. Przygotowujemy kalafiora. Jeśli mamy świeże warzywo, to dokładnie oczyszczamy je i myjemy. Dzielimy na mniejsze kawałki, odrywamy małe różyczki. Jeśli natomiast korzystamy z mrożonego kalafiora, to powinniśmy go najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej.
  6. Do garnka dodajemy różyczki kalafiora. Całość zalewamy gorącym bulionem. Trzymamy na ogniu, aż zupa kalafiorowa zacznie się gotować.
  7. Następnie gotujemy ją pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając i sprawdzając stan warzyw. Zupa będzie gotowa, kiedy będą miękkie. Mrożonego kalafiora dodajemy dopiero po upływie ok. 10 minut od rozpoczęcia gotowania się bulionu z pozostałymi składnikami.
  8. Po upływie czasu gotowania, ozestawiamy zupę z płomienia.
  9. Przygotowujemy śmietanę i mieszamy ją z odrobiną wywaru z garnka. Po zaprawieniu śmietany, dodajemy ją do zupy i całość dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji oraz barwy.
  10. W międzyczasie przygotowujemy zielone dodatki. Siekamy koperek i posypujemy nim zupę jeszcze w garnku lub dopiero na talerzu. Zupa kalafiorowa jest gotowa do podania.

Dobra zupa kalafiorowa

Nasz przepis zdecydowanie spełnia te wymagania. Zachęcamy was do używania naszego przepisu na zupę kalafiorową. To świetna pozycja np. na niedzielny obiad albo na szybką przekąskę po ciężkim dniu w pracy lub szkole. Zupa kalafiorowa doskonale odświeża i syci. Poza standardowymi dodatkami wymienionymi w przepisie możecie tworzyć swoje kompozycje. Świetnie sprawdzą się świeże pomidory bez skórek lub koktajlowe, fasolka szparagowa albo zielony groszek. Z czym podać zupę kalafiorową? Choć są w niej ziemniaki, wiele osób nie waha się i podaje do niej pieczywo.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.