Dynia to warzywo, które w ostatnich latach nabrało zupełnie nowego znaczenia w polskiej kuchni. Staje się coraz popularniejsza i coraz chętniej przyrządzamy z niej różnorodne dania. Zupa dyniowa to nie jedyna potrawa, którą możemy z łatwością przygotować z dyni. Dynia spisuje się doskonale w sałatkach, domowym curry czy sosach do mięs i ryb, jako dodatek do ryżu, a nawet w domowych przetworach.
Przepis na zupę z dyni jest prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Podstawą jest dobór odpowiedniej dyni. Sezon na dynie rozpoczyna się wczesną jesienią, podobnie jak sezon na kabaczki i cukinie. Na zupę z dyni świetnie nada się dynia piżmowa, która ma doskonałą, kremową konsystencję i jest bardzo soczysta. Możemy ugotować zupę również z dyni hokkaido, którą przed dodaniem do .
Zupa dyniowa jest bardzo uniwersalna i świetnie smakuje również z dodatkiem innych warzyw. Możemy do niej dodać marchew, soczewicę lub cieciorkę. Możemy ją podawać z ziołami, orzechami albo grzankami.
Do dyni możemy dodać również orzechy ziemne lub migdały. Poza natką pietruszki możemy dodać do zupy również świeży rozmaryn lub bazylię. Poza marchewką świetnie spiszą się również ziemniaki lub soczewica. Słodka dynia świetnie komponuje się z ostrymi przyprawami, więc możemy spróbować doprawić naszą zupę ostrą papryką chili lub pieprzem cayenne.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu. Dzięki niemu przyrządzicie doskonałą zupę z dyni. To świetny pomysł na danie obiadowe lub przekąskę w chłodny dzień. Pamiętajcie, że dynia to źródło witamin A, z grupy B oraz C. Zawiera wapń, żelazo oraz magnez i wpływa korzystnie na naszą skórę oraz odporność. Powodzenia i smacznego!