Jak zrobić zupę z dyni? Przepis na pyszną, kremową, złocistą zupę nie tylko na jesienne dni

Zupa z dyni to doskonała pozycja dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i bogatego w składniki odżywcze. To uniwersalne danie, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów - zarówno w wersji klasycznej, jak i z egzotycznymi dodatkami, np. mleczkiem kokosowym czy pastą curry. Zapoznajcie się z naszym przepisem na zupę z dyni.

Zupa z dyni

Dynia to warzywo, które w ostatnich latach nabrało zupełnie nowego znaczenia w polskiej kuchni. Staje się coraz popularniejsza i coraz chętniej przyrządzamy z niej różnorodne dania. Zupa dyniowa to nie jedyna potrawa, którą możemy z łatwością przygotować z dyni. Dynia spisuje się doskonale w sałatkach, domowym curry czy sosach do mięs i ryb, jako dodatek do ryżu, a nawet w domowych przetworach.

Przepis na zupę z dyni jest prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Podstawą jest dobór odpowiedniej dyni. Sezon na dynie rozpoczyna się wczesną jesienią, podobnie jak sezon na kabaczki i cukinie. Na zupę z dyni świetnie nada się dynia piżmowa, która ma doskonałą, kremową konsystencję i jest bardzo soczysta. Możemy ugotować zupę również z dyni hokkaido, którą przed dodaniem do .

Zupa dyniowa jest bardzo uniwersalna i świetnie smakuje również z dodatkiem innych warzyw. Możemy do niej dodać marchew, soczewicę lub cieciorkę. Możemy ją podawać z ziołami, orzechami albo grzankami.

Zupa z dyni - składniki

  • ok. 500 g dyni (waga po obraniu)
  • średnia cebula
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion mięsny lub wywar warzywny
  • ok. 50 ml śmietany o zawartości tłuszczu 18 proc.
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki

Jak z robić zupę z dyni - krok po kroku

  1. Jako pierwszą musimy obrać dynię. Obieramy ją i wydrążamy środek. Usuwamy pestki, które możemy później - po wysuszeniu - wykorzystać do innych potraw. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Następnie kroimy pozostałe warzywa. Kroimy drobno marchewkę i cebulę. Czosnek drobno szatkujemy.
  3. Warzywa wrzucamy do garnka. Do całości dodajemy dwie łyżki oliwy i podsmażamy wszystkie składniki nie dłużej niż 5 minut.
  4. Dodajemy do garnka ok. 3 szklanki bulionu lub wywaru i gotujemy, aż warzywa zmiękną (ale nie więcej niż 25-30 minut).
  5. Po tym czasie całość blendujemy. Możemy dodać wtedy śmietanę lub przystroić nią zupę dopiero przed podaniem.
  6. Po zmiksowaniu zupa jest gotowa do podania. Możemy ją udekorować śmietaną, kroplami oliwy i natką pietruszki.

Przepis na zupę z dyni

Do dyni możemy dodać również orzechy ziemne lub migdały. Poza natką pietruszki możemy dodać do zupy również świeży rozmaryn lub bazylię. Poza marchewką świetnie spiszą się również ziemniaki lub soczewica. Słodka dynia świetnie komponuje się z ostrymi przyprawami, więc możemy spróbować doprawić naszą zupę ostrą papryką chili lub pieprzem cayenne.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu. Dzięki niemu przyrządzicie doskonałą zupę z dyni. To świetny pomysł na danie obiadowe lub przekąskę w chłodny dzień. Pamiętajcie, że dynia to źródło witamin A, z grupy B oraz C. Zawiera wapń, żelazo oraz magnez i wpływa korzystnie na naszą skórę oraz odporność. Powodzenia i smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA