Czym jest i jak zrobić pumpernikiel?

Pumpernikiel jest bardzo zdrowym chlebem na zakwasie, wypiekanym z mąki żytniej, o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Poleca się go osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jest jednak tak smaczny, że powinny go również spróbować osoby, które nie są na diecie.

Wilgotny, pachnąc, lekko słodko-karmelowy pumpernikiel to chleb, na którego jedzenie mogą sobie pozwolić nawet ludzie przestrzegający ścisłej diety. Pumpernikiel ma bardzo wysoką zawartość błonnika, dlatego to jeden z najzdrowszych chlebów na świecie. Można go kupić, ale najlepiej upiec go samemu w domu. Wedle tradycyjnej receptury trzeba na to poświęcić sporo czasu i wysiłku, ale naprawdę warto. Dla mniej cierpliwych istnieją wersje uproszczone, z których również wychodzi pyszny pumpernikiel.

Pumpernikiel - przepis tradycyjny

Według tradycyjnej receptury pumpernikiel przygotowuje się i wypieka przez kilkanaście godzin. Właściwie nie piecze, ile zaparza, ponieważ pumpernikiel trzyma się w piekarniku w dość niskiej temperaturze przez wiele godzin.

Tradycyjnie pumpernikiel piecze się z grubo zmielonej mąki żytniej, ziaren żyta, żytniego zakwasu, wody oraz soli. Z tych składników powstaje pachnący karmelem, brązowy chlebek.

Pumpernikiel - składniki:

  • 375 g mąki żytniej razowej grubo zmielonej
  • 375 g mąki żytniej razowej drobno zmielonej
  • 250 g zakwasu żytniego
  • 375 ml letniej wody
  • sól
  • olej

Pumpernikiel - krok po kroku:

Zaczynamy od przygotowania zakwasu żytniego kilka dni przed przyrządzeniem pumpernikla. Kolejnym krokiem jest przesianie obydwu rodzajów mąki do miski. Na środku należy zrobić zagłębienie i wlać tam zakwas. Powoli mieszać, następnie dodać wodę, oraz sól. Ciasto wyjąć na chwilę z miski, obsypać ją dobrze mąką, włożyć ciasto, ponownie obsypać mąką. Odstawić na 3-4 godziny przykryte ściereczką.

Kiedy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski, uformować wałek, włożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Chleb piec przez około 8 godzin. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale pumpernikiel zostawić jeszcze w środku przynajmniej na godzinę. Ostudzony chlebek owinąć szczelnie folią. Spożywać po około 2 dniach od upieczenia.

Pumpernikiel – przepis uproszczony

Dziś mało kto ma czas, by przygotowywać pumpernikiel według tradycyjnych przepisów przez wiele godzin. Dlatego upraszcza się przepis przez dodawanie różnego typu składników, które skracają cały proces, np. mąki pszennej czy melasy.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek melasy
  •  łyżka oleju
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki otrębów

Pumpernikiel - prosty przepis krok po kroku:

Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól, suche drożdże oraz cukier. Wymieszać, zrobić dołek na środku, po czym wlać ta melasę, wodę oraz olej. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ma stać się gładkie i elastyczne. Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, wyrobić krótko i uformować wałek. Przełożyć go do formy wysmarowanej olejem lub masłem i obsypanej otrębami. Chlebek przykryć ściereczką i znów zostawić na minimum pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pumpernikiel piec przez około pół godziny. Po wystygnięciu wyjąć go z formy, owinąć folią spożywczą. Nadaje się do jedzenia po 1-2 dniach.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA