Jak zrobić risotto z kurczakiem?

Risotto to jedno z dań, za które zabierają się chętnie wszyscy ambitniejsi kucharze. Jest pyszne i kremowe, doskonale smakuje w różnych połączeniach. Jednym z najbardziej lubianych jest risotto z kurczakiem.

Risotto z kurczakiem to danie, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Możesz wykorzystać do jego przygotowania rosół, który został ci z poprzedniego dnia, dorzucić do kurczaka i ryżu wszystkie dodatki na jakie masz ochotę, np. pieczarki czy różne warzywa. Najważniejszym etapem przygotowania jest odpowiednie ugotowanie ryżu do risotto, który nie może być twardy, trzeba uważać, aby się nie przypalił. Trzeba pilnować ryżu podczas gotowania, regularnie mieszać i dolewać rosołu, jeśli będzie go za mało. Jeśli ten etap przygotowywania dania się powiedzie, potem jest już z górki.

Jak ugotować ryż do risotto z kurczakiem?

Risotto jest wymagającym daniem. Nie można zostawić ryżu, by sam się ugotował – należy go pilnować, mieszać i dolewać bulionu w razie potrzeby. Jednak poza tym, że wymaga naszej uwagi, nie jest skomplikowaną potrawą.

Aby dobrze ugotować ryż do risotto, należy najpierw ugotować rosół, czy to warzywny czy mięsny. Kolejnym etapem przygotowywania potrawy jest zeszklenie ryżu, podlanie go winem, następnie gotowanie aż do miękkości w przygotowanym wcześniej rosole. Kolejne porcje bulionu dolewamy, gdy ziarenka ryżu wchłoną poprzednią. Po tym jak ryż ugotuje się al dente, należy dodać do niego masło.

Ryż do risotto - składniki:

  • szklanka ryżu do risotto
  • 1 litr rosołu
  • masło
  • cebula
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy. Wsypujemy ryż, czekamy aż się zeszkli, mieszamy. Podlewamy go winem. Czekamy aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy porcję rosołu. Znów czekamy aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki z zewnątrz, ale jeszcze nieco twardy w środku. Dodajemy wtedy do niego porcję masła i mieszamy.

Risotto z kurczakiem i warzywami – przepis:

Risotto z kurczakiem i warzywami to pomysł na sycący, kolorowy oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • risotto przygotowane według przepisu powyżej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 200 g cukinii
  • parmezan
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pęczek natki pietruszki

Risotto z kurczakiem i warzywami - krok po kroku:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie wymieszać przyprawy i wymieszać z pokrojonym mięsem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Dodać mięso, podsmażyć przez około 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodać risotto. Całość wymieszać, podsmażyć. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przepis:

Do kremowego i aromatycznego risotto z kurczakiem doskonale pasują pieczarki.

Składniki:

  • risotto przygotowane według przepisu powyżej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Risotto z kurczakiem i pieczarkami - krok po kroku:

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w kostkę. Smażymy na patelni. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną drobno cebulę, dorzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy aż woda odparuje z pieczarek. Risotto, kurczaka oraz pieczarki z cebulą łączymy w garnku. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Więcej o: