Żeberka w kapuście. Jak przygotować bardzo prosty obiad przy minimum wysiłku

Żeberka w kapuście kiszonej stanowią klasyczny przykład tego, jak z prostych składników przygotować znakomity i sycący obiad. Będzie to idealne danie zarówno w tygodniu, jak i podczas rodzinnego przyjęcia. Zapoznajcie się z naszym przepisem i sprawdźcie sami nasz sposób na pyszny obiad, który zachwyci wszystkich.

Jak zrobić żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście kiszonej to as w rękawie wszystkich gospodyń i gospodarzy domu. To danie wymaga niewielkiego wkładu pracy i około dwóch godzin pieczenia. W tym czasie możemy zająć się przygotowywaniem innych potraw na nasze rodzinne przyjęcie lub po prostu zaparzyć kawę i się zrelaksować.

Do wykonania żeberek zgodnie z naszymi wskazówkami potrzeba jedynie mięsa, kapusty kiszonej, cebuli i kilku przypraw. Prościej się nie da. Sami zobaczcie, jak kilka łatwych kroków zapewni znakomity posiłek.

Żeberka na kapuście - składniki:

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kiszonej kapusty, najlepiej przygotowanej samodzielnie według naszego przepisu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej
  • sól, pieprz

Żeberka na kapuście - krok po kroku:

  1. Żeberka dzielimy na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki - najlepiej na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, od razu zabieramy się za obsmażanie.
  2. Wykładamy porcje na sporą, mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Przyrumieniamy je z każdej strony na dość dużym ogniu, aby włókna się "zamknęły". Dzięki temu podczas pieczenia mięso zachowa swoje soki w środku i będzie bardziej soczyste.
  3. W międzyczasie kroimy cebule w piórka, a kapustę siekamy drobniej, jeśli "nitki" są zbyt długie.
  4. Obsmażone mięso przekładamy do oddzielnego naczynia.
  5. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy trochę oleju, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  6. Do cebuli dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość razem mieszamy, po czym dokładamy kapustę kiszoną i smażymy razem przez kilka minut.
  7. Na dno brytfanny wykładamy kolejno nasze składniki: połowę zawartości patelni, żeberka, drugą połowę kapusty. Możemy dolać też 3/4 szklanki wody, aby mieć pewność, że potrawa będzie soczysta.
  8. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5-2 godziny.

Jak zrobić żeberka w kapuście

Żeberka na kapuście według naszych wskazówek są prostym i niewymagającym daniem. Jednocześnie pozostawiamy pełną dowolność w doborze składników. Możemy dodać więcej przypraw, na przykład tymianku, kminku, słodkiej i ostrej papryki. Warto też wzbogacić je o suszone śliwki i grzyby. Ciekawą alternatywą jest polanie całości wodą z koncentratem pomidorowym tuż przed pieczeniem. W ten sposób uzyskamy nieco inny, ale równie pyszny smak. Często dodawanym składnikiem jest też starte jabłko, które lekko obsmażamy razem z cebulką i kapustą. Aby nasze danie było jeszcze bardziej sycące, możemy dodać też podsmażony boczek.

Nasze żeberka z kapustą idealnie sprawdzą się w towarzystwie opiekanych lub ugotowanych ziemniaczków. To danie nie wymaga przygotowywania osobnej surówki, choć możemy taką podać, jeśli mamy na to ochotę. Dobrze sprawdzi się surówka z marchewki lub porcja buraczków.

Żeberka na kapuście

Żeberka na kapuście kiszonej będą doskonałym wyborem na zwykły obiad lub gdy przyjeżdża do nas wielu gości. Samo przygotowanie zajmuje minimum czasu i wysiłku, dlatego jest to potrawa uwielbiana przez perfekcyjne panie i panów domu. Zachęcamy was do przygotowania żeberek według naszego przepisu - jesteśmy przekonani, że to danie zagości w waszych domach na dłużej. Smacznego!

Zobacz również:

Jak zrobić ziemniaki pieczone? Prosty przepis jak nadać ziemniakom pyszną formę

Żeberka pieczone - jak je przyrządzić i jak podawać?

Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis

Więcej o:
Komentarze (6)
Żeberka w kapuście. Jak przygotować bardzo prosty obiad przy minimum wysiłku
Zaloguj się
  • yuraathor

    Oceniono 2 razy 2

    nie uwielbiam

  • haha-to-ja

    Oceniono 4 razy 2

    Mężczyźni uwielbiają ? A cio to za pgrowskie skojarzenie pani redaktor?

  • mmagi

    0

    świetne,zeby wyekspediować chłopa na tamten świat,cholesterol zawał i te sprawy:D

  • ryslew2061

    0

    Tani? Żeberka kilkanaście zeta za kg, z czego co najmniej połowa to kości. A i tłuszczu bardzo sporo.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX