Garnek do gotowania na parze. Jaki garnek wybrać, by przygotować idealne i zdrowe jedzenie na parze?

Garnek do gotowania na parze to naczynie, które w swojej kuchni powinien mieć każdy fan zdrowego jedzenia. Ma on szeroki wachlarz zastosowań i równie rozległą listę korzyści płynących z jego używania. Poniżej przedstawiamy argumenty dlaczego warto zainwestować w garnek do gotowania na parze.

Garnek do gotowania na parze

Garnek do gotowania na parze, jak sama nazwa wskazuje, umożliwia nam obróbkę termiczną różnorodnych potraw poprzez działanie gorącej pary. Garnek podstawowy ustawiamy na samym dole, zalewamy go odpowiednią ilością wody, a na nim ustawiamy wkłady parowe (sita) wraz z warzywami lub mięsem, które chcemy ugotować na parze. Całość przykrywamy pokrywką, aby ciepło nam nie uciekało.

Korzyścią z używania takich naczyń jest zdecydowanie wyższa wartość zdrowotna naszych posiłków. Przy przygotowaniu nie używamy oleju czy masła, warzywa lub mięso ugotowane na parze zachowuje swoje właściwości odżywcze i cenne witaminy. Do tego wszystko gotuje się we własnych sokach, więc danie zachowuje maksimum smaku.

Z uwagi na fakt, że para wodna osiąga wyższą temperaturę niż wrzątek, nasze potrawy gotują się zdecydowanie szybciej. Jeżeli posiadamy wieloelementowe zestawy, możemy za jednym zamachem przygotować cały obiad. Wystarczy do jednego wkładu włożyć na przykład kawałki przyprawionego kurczaka, do drugiego umyte i pokrojone brokuły, do kolejnego ziemniaczki. Voila! Obiad dla całej rodziny gotowy. Minimum czasu, minimum wysiłku, minimum sprzątania.

Jaki garnek do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze występują w różnych wariantach. Decydując się na ich kupno, warto zwrócić uwagę na materiał, pojemność, ilość elementów i możliwość gotowania na kuchence gazowej lub indukcyjnej.

Materiał

Najczęściej występującym wśród omawianych garnków materiałem jest stal nierdzewna. Pozwala ona na szybkie rozgrzanie i utrzymanie temperatury, jest trwała i odporna na zarysowania i odpryskiwanie, a także dość lekka w porównaniu z innymi materiałami. Łatwo utrzymuje się ją w czystości.

Często używane są też garnki ceramiczne. Materiał ten długo utrzymuje temperaturę wewnątrz, a przy tym równomiernie ją rozkłada. Dodatkowo, ceramiczne naczynia bardzo ładnie się prezentują. Minusem może być waga takiego garnka oraz podatność na zniszczenie lub odpryskiwanie. Są polecane szczególnie wtedy, kiedy mamy w domu kuchenkę indukcyjną.

Garnki wykonane ze szkła pozwalają na kontrolowanie tego, co dzieje się wewnątrz. Dodatkowo nie wchodzą w reakcje chemiczne z gotowanymi warzywami czy mięsem. Używając takich naczyń, musimy być jednak ostrożni, gdyż szkło jest podatne na wyszczerbienia i zbicie. Dodatkowo nie są one odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek.

Emaliowane garnki są coraz rzadziej używane. Dzieje się to ze względu na słabą trwałość, a także większą możliwość przypalania potraw. Uchwyty są często wykonane z tego samego tworzywa, zatem szybko się nagrzewają. Plusem jest niska cena oraz szeroka gama kolorów i wzorów.

Nierzadko spotykane jest łączenie różnych materiałów, czyli na przykład garnek ze stali nierdzewnej i szklana pokrywka. Taki wariant jest korzystny ze względu na możliwość "podglądania" naszych potraw i kontrolowania czasu ich gotowania, przy zachowaniu wszystkich plusów stalowego naczynia.

Pojemność i ilość elementów

Oba te punkty zależne są od naszych potrzeb i upodobań. Jeśli gotujemy na parze często i duże ilości, warto postawić na większe garnki (na przykład 5 litrowy garnek podstawowy z wkładami o pojemności 3 litrów) i więcej wkładów. Jeżeli gotujemy sporadycznie lub niewielkie ilości, zdecydujmy się na mniejsze garnki (2 litrowy garnek podstawowy z sitami o tej samej pojemności) o jednym lub dwóch wkładach.

Jaka kuchenka

W zależności od materiału, z którego zostały zrobione dane garnki, mogą być one używane na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych, a niekiedy nawet w mikrofali. Przy kupnie garnka do gotowania na parze, zwracajmy zatem uwagę na oznaczenia.

Parowar czy garnek do gotowania na parze

Parowar to urządzenie elektryczne pozwalające nam ugotować na parze wiele składników. Często wyposażony jest w sita o mniejszych oczkach, w których łatwo ugotować ryż lub kaszę. Dodatkowo wiele modeli umożliwia dobór odpowiedniego programu w zależności od tego, co chcemy ugotować. Niektóre egzemplarze możemy również zaprogramować sami, aby uruchomiły się o konkretnej godzinie.

Są to urządzenia wymagające podłączenia do prądu, zatem zużywają pewne ilości energii elektrycznej, co może stanowić sporą różnicę w porównaniu do gotowania na parze na kuchence gazowej. Minusem może być kwestia czyszczenia. Wiele garnków można myć w zmywarce lub po prostu pod bieżącą wodą, podczas gdy parowar wymaga czyszczenia z zachowaniem większej ostrożności. Kolejną wadę może stanowić materiał wykonania większości parowarów, czyli tworzywo sztuczne. Może ono wchodzić w reakcje chemiczne z żywnością.

Garnki do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze to doskonałe naczynia, które ograniczają ilość pracy włożoną w przygotowanie posiłku. Przed ich zakupem warto rozważyć różne warianty i dopasować taki, który będzie najlepiej odpowiadał naszym potrzebom i możliwościom. Jeśli cenimy sobie wygodę i lubimy gadżety, zastanówmy się nad kupnem parowaru elektrycznego. Niezależnie do tego, czy wybierzemy garnek do gotowania na parze czy parowar, te urządzenia na pewno znacznie ułatwią nam codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.