Szaszłyki z piekarnika, czyli sposób na przywołanie lata

Szaszłyki z piekarnika są zawsze dobrym pomysłem. Obiad, który zaciekawi dzieciaki? Przekąska, gdy wpadają znajomi? Pyszne wspomnienie wakacji na działce? Przepis na szaszłyki przychodzi nam z pomocą. Sprawdźcie sami, że to rozwiązanie jest idealne.

Z czego zrobić szaszłyk w piekarniku

Szaszłyki z piekarnika są świetnym daniem ze względu na pełną dowolność przy ich wykonywaniu. Kombinacji smakowych tego przysmaku jest niezliczenie wiele i efekt ostateczny zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności.

Możemy postawić na mięso wieprzowe, drobiowe lub rybę. Wystarczy zamarynować je przy użyciu naszych ulubionych przypraw i sosów. Do tego na patyczki nabijmy kilka warzyw. Częstym wyborem jest cebula, papryka, grzyby, ale i kawałki kolb kukurydzy czy cukinii. Warto też użyć owoców, na przykład kawałków ananasa, brzoskwini lub suszonych śliwek. Jeśli chcemy, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania mięsa i nasze szaszłyki przygotować tylko z warzyw. Będą równie pyszne.

My postawiliśmy na klasyczny przepis, czyli szaszłyki drobiowe z pieczarkami, papryką i cebulą. Zachęcamy was jednak do modyfikowania tego przepisu i przygotowania szaszłyków z waszych ulubionych składników.

Szaszłyki z piekarnika - składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilkanaście patyczków do szaszłyków

Szaszłyki z piekarnika - krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pozbywamy się wszelkich kostek, chrząstek i błonek, a następnie kroimy piersi w kostkę 2 x 2 cm.
  2. W sporej misce przygotowujemy marynatę. W tym celu mieszamy wszystkie przyprawy wraz z oliwą.
  3. Do mieszanki przekładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy go w przyprawach. Odkładamy miskę do lodówki na przynajmniej 15 minut. Lepiej zamarynować mięso na krótko niż wcale. Wtedy mamy pewność, że przyprawy wejdą w głąb kawałków kurczaka i nasze danie będzie miało pełniejszy smak.
  4. Patyczki do szaszłyków warto włożyć do naczynia z wodą na kilka minut. Dzięki temu podczas pieczenia nie zaczną się przypalać.
  5. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. W tym celu myjemy pieczarki i paprykę, a cebule obieramy. Pieczarki pozostawiamy w całości, a pozostałe składniki kroimy w kawałki 2 x 2 cm.
  6. Zamarynowane mięso i warzywa nabijamy kolejno na patyczki.
  7. Gotowe szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Po upłynięciu połowy czasu, przewracamy nasze szaszłyki, aby zrumieniły się z obu stron.

Jak zrobić szaszłyki drobiowe w piekarniku

Szaszłyki z piekarnika przygotowane według powyższych kroków to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Nie musimy czekać do lata lub inwestować w elektryczny grill, aby cieszyć się ich smakiem. Nasze szaszłyki możemy podawać z różnymi sosami, np z sosem pomidorowym lub z mieszanką sosu sojowego i płynnego miodu. Do tego świetnie sprawdzą się grzanki lub opiekane ziemniaczki.

Szaszłyki z piekarnika to bardzo proste danie, które przywraca wiele ciepłych wspomnień. Przygotujcie je według naszego przepisu, a wasi najbliżsi będą z zachwytem sięgać po kolejne patyczki. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Marynata do karkówki z grilla - pomysły

Najlepsze szaszłyki na grilla

Dziecinnie prosty grill na plaży

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.