Ciasto drożdżowe ze śliwkami, czyli przepis na wyjątkowy placek inspirowany babcinym wypiekiem

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to idealny wypiek, by poczęstować gości. Uwielbiają je wszyscy - mali i duzi, bo jest niesamowicie puszyste, ma chrupiącą skorupkę na wierzchu, a tuż pod nią słodkokwaśną, śliwkową warstwę. Przygotujcie to ciasto z naszego przepisu i rozkoszujcie się się kolejnymi kawałkami.

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to coś, co przychodzi do głowy w pierwszej kolejności, gdy myślimy o babci. Nic dziwnego, dlaczego to jej ulubiony deser. To prosty wypiek ze składników, które znajdziemy w domu. Dodatkowo zawsze powstaje go cała blacha, więc wszyscy mają okazję go skosztować, a nawet ubiegać się o dokładkę.

Idąc śladami babci, postanowiliśmy sami przygotować to proste, ale wyjątkowe ciasto. Zachęcamy was, byście i wy spróbowali swoich sił i samodzielnie wykonali ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką z naszego przepisu.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - składniki:

  • 2 opakowania suszonych drożdży (ok 16 g)*
  • 180 ml mleka
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 350 g mąki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 kg śliwek węgierek

*Drożdże suche można zastąpić tradycyjnym rozczynem.

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - krok po kroku:

  1. W sporej misce łączymy składniki sypkie: mąkę, drożdże, cukier, skórkę z cytryny, sól.
  2. Do środka wlewamy letnie mleko i jajka. Wszystko razem wyrabiamy, aż do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy roztopione, przestudzone masło. Całość wyrabiamy przez 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno powiększyć swoją objętość 3-krotnie.
  3. W międzyczasie śliwki oczyszczamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  4. Następnie robimy kruszonkę. W tym celu kroimy zimne masło w kostkę, po czym w oddzielnej misce łączymy je palcami z mąką, cukrem i cynamonem, aż do powstania dość sypkiej, ale wilgotnej masy, przypominającej mokry piasek.
  5. Przygotowujemy blachę o wymiarach 20-30 cm lub większą. Środek wyściełamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy go masłem i posypujemy bułką tartą.
  6. Gdy nasze ciasto będzie wyrośnięte, przekładamy je do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło całą powierzchnię. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu. Tak przygotowaną blaszkę przykrywamy ścierką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
  7. Po tym czasie ciasto posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Upieczone ciasto powinno całkowicie wystygnąć zanim je pokroimy.

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami nie jest wcale skomplikowany. Tak naprawdę duża część jego wykonywania polega na czekaniu - najpierw, aż ciasto urośnie, a później, aż wystygnie na tyle, byśmy mogli je jeść.

Ale nie musimy czekać na jesień, żeby zrobić ten wypiek samodzielnie. Możemy skorzystać z mrożonych śliwek. Dobór owoców również pozostawiamy waszej kreatywności. Poza śliwkami można dodać też maliny, truskawki, wiśnie czy jabłka albo po prostu różne gatunki śliwek, wtedy nasz deser będzie apetycznie kolorowy.

Przygotujcie razem z nami ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawki albo, klasycznie, do szklanki mleka. Smacznego!

Zobacz również:

Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Kruszonka do ciasta i owoców - jak ją zrobić, by wyszły idealna? Przepis

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Przepis na pyszne ciasto sezonowe z owocami

Więcej o: