Babka majonezowa - pyszny wypiek na Wielkanoc

Babka majonezowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Czy to oznacza, że sugerujemy, by zamiast tradycyjnego, aromatycznego ciasta przygotować wytrawny wypiek? Nie! Majonez to tajemniczy składnik, który sprawi, że tradycyjna babka wielkanocna będzie jeszcze pyszniejsza.

Babka majonezowa – co to jest?

Babka majonezowa to nic innego jak tradycyjna świąteczna babka, która swoją wyjątkową delikatność, puszyste i wilgotne ciasto zawdzięcza dodaniu kilku łyżek majonezu. Jego smak nie jest wyczuwalny w wypieku. Doskonale wpływa za to na konsystencję upieczonego ciasta. Pyszna babka majonezowa bez wątpienia będzie słodkim hitem wielkanocnego stołu i koszyczka!

Przepis na babkę majonezową

Przygotowanie babki jest bardzo proste, na pewno poradzą sobie z nią wszyscy kucharze, nawet ci, którym zwykle ze słodkimi wypiekami nie po drodze.

Babka majonezowa – składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki delikatnego w smaku majonezu
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej lub ogrzanych w ciepłej – nie gorącej! - wodzie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny lub limonki*
  • masło i dwie łyżki mąki do przygotowania formy

Uwaga! Użyj do tego cytrusów z ekologicznych upraw – ich skórka nie jest spryskana imazalilem, substancją grzybobójczą, która jest niebezpieczna dla zdrowia (substancja nie przenika do środka owocu). Cytrusy niepochodzące z ekologicznych upraw niestety zwykle są pryskane tą substancją.

Jak zrobić babkę majonezową? Krok po kroku:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je na puszystą masę. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez kilka minut, by się dobrze rozpuścił.
  2. Stopniowo dodawaj także żółtka oraz sok z cytryny lub z limonki.
  3. Obydwie mąki przesiej przez sitko do miski z mokrymi składnikami. Dodaj także proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny lub limonki.
  4. Następnie wszystkie składniki połącz przy użyciu miksera na wolnych obrotach.
  5. Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 40 minut.

Wskazówka: Zamiast soku i skórki z limonki lub cytryny możesz dodać inny ulubiony aromat. Jako że babka majonezowa kojarzy się raczej z okresem wiosennym, postaw na świeże, lekkie aromaty – pomarańcze lub wodę różaną.

Jak podać babkę majonezową?

Pyszna babka majonezowa będzie doskonale smakowała z dodatkiem lukru. Zamiast kupować ten sklepowy, spróbuj przygotować własny. To nie jest trudne – wystarczy szklanka cukru pudru i 5 łyżek wrzącej wody. Połącz te dwa składniki w miseczce i polej babkę lukrem od razu po upieczeniu. Jeśli chcesz przygotować kolorowy lukier, możesz wykorzystać barwniki spożywcze lub spróbować naturalnych metod. Jeśli do wody dodasz kurkumę, uzyskasz kolor żółty, sok z buraka – intensywnie różowy, zmiksowane liście mięty lub szpinaku – zielony, sok z wiśni – czerwony.

Babka majonezowa będzie też pyszna, jeśli do ozdoby wykorzystasz cukier puder lub polewę czekoladową.

Więcej o: