Risotto z grzybami - przepis na każdą porę roku

Risotto z grzybami to potrawa na każdą porę roku. Pyszne risotto przygotujesz zarówno wróciwszy z grzybobrania w sezonie, jak i z piwnicy z zapasem suszonych grzybów. Risotto to jeden z najpyszniejszych pomysłów na wykorzystanie leśnych skarbów.

Risotto z grzybami można przygotować zarówno z grzybów suszonych, jak i ze świeżych. Obie wersje to wyśmienite dania z klasą, które można podać zarówno na elegancki obiad, jak i romantyczną kolację. Ucieszy kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Risotto z grzybami leśnymi świeżymi

  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 250 g świeżych i oczyszczonych grzybów leśnych (mogą być mrożone; możecie też użyć wymoczonych grzybów suszonych)
  • 3 łyżki masła + odrobina oliwy lub oleju roślinnego
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 1l bulionu warzywnego, ewentualnie lekkiego drobiowego
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • świeży lub suszony tymianek
  • 50 g parmezanu tartego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Risotto z grzybami krok po kroku:

  1. Grzyby pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła z odrobiną oliwy lub oleju i wrzuć grzyby oraz czosnek. Duś je razem na niewielkim ogniu, a następnie odstaw pod przykrywką.
  2. Na dużej patelni rozgrzej pozostałe masło z odrobiną drugiego tłuszczu. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij lekko, a następnie dodaj suchy ryż
  3. Wymieszaj dokładnie z masłem, a potem wlej kieliszek białego wina. Smaż do momentu, aż alkohol odparuje.
  4. Gorący bulion dodawaj stopniowo do dania – ryż będzie go wchłaniał. Mieszaj ryż cały czas, a po dodaniu ostatniej porcji bulionu, przełóż na patelnię grzyby z czosnkiem.
  5. Jak doprawić risotto grzybowe? Użyj posiekanej natki pietruszki i świeżego lub suszonego tymianku. Dodaj tarty parmezan, przyprawy, zamieszaj potrawę i przykryj. Duś, aż ryż będzie miękki.

Risotto z grzybami suszonymi

Użyj tych samych składników, co podczas przygotowywania powyżej opisanego dania. Świeże grzyby zamień na suszone – dodaj ich około 100 g. Jak zrobić risotto z grzybami suszonymi? Sposób przygotowania również jest podobny. Jednak należy pamiętać, by namoczyć suszone grzyby – można je zalać wrzącą wodą na około 15-20 minut lub zagotować wraz z bulionem, z którego korzystamy do ugotowania ryżu. Jeżeli zalewasz grzyby wodą – nie wylewaj jej, ale dodaj do wywaru warzywnego!

Jak zrobić risotto z grzybami – wskazówki

  • Jeżeli nie masz bulionu, dodaj do wody, w której moczysz suszone grzyby liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Powstałego wywaru nie wylewaj – użyj go w taki sam sposób, jak należy użyć bulionu.
  • Pamiętaj, aby nie dolewać całego bulionu od razu! Należy to robić stopniowo, by risotto miało pożądaną – kremową – konsystencję. Dolewanie wywaru do ryżu powinno trwać około 15-20 minut.
  • Risotto należy zdjąć z ognia, gdy ryż będzie miękki na zewnątrz, a w środku lekko twardy. Pod wpływem temperatury całej potrawy jeszcze trochę zmięknie. Proces gotowania można zatrzymać – w tym celu dodaj do dania łyżkę zimnego masła.
  • Pamiętaj, aby mieszać ryż podczas gotowania. Jeśli ryż zacznie przywierać do patelni i będzie się przypalał, danie będzie nie do odratowania – spalenizna zepsuje jego smak.
Więcej o: