Ciasto Oreo - nie tylko dla wielbicieli ciasteczek

Ciasto Oreo na zimno stało się prawdziwym hitem - jest po prostu idealne. Nie dość, że przepyszne i proste w przygotowaniu, to możesz przygotować je nawet jeśli nie masz piekarnika lub dzień przed przyjściem gości padnie Ci kuchenka. I przyjęcie uratowane!

Ciasto Oreo z czego zrobić?

Ciasto Oreo zostało stworzone specjalnie dla tych, którzy mają nadzieję, że uda się poprzestać na jednym ciasteczku. Teraz można ukroić sobie odpowiednio duży kawałek ciasta i najeść się do syta. Albo po prostu zjeść całą blachę. Zobaczcie, jak zrobić ciasto oreo!

Przepis na ciasto Oreo bez pieczenia. Składniki:

Spód:

  • ok. 300 g ciastek Oreo (30 sztuk)
  • roztopione masło

Masa:

  • 750 g serka mascarpone
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masa z wykorzystanych do spodu ciastek

+ kilka ciastek do dekoracji


Jak zrobić ciasto Oreo bez pieczenia? Krok po kroku:

  1. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj również dwie spore miski – na kruche ciastka i na masę serową. Podziel ciasteczka – nadzienie przełóż do jednej miski, kruchą część do drugiej. Ciastka dokładnie pokrusz przy użyciu malaksera, wałka lub tłuczka. Następnie dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Połowę ciastek z masłem wysyp do tortownicy. Ugnieć dobrze na całej jej powierzchni i odstaw do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie (wystarczą 4 łyżki wody) i dobrze rozmieszaj. Do garnuszka wlej śmietanę kremówkę i dodaj żelatynę z wodą. Dokładnie rozmieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, by żelatyna się dobrze rozpuściła. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Do dużej miski wyłóż serek mascarpone, nadzienia z ciasteczek oraz wsyp cukier puder. Utrzyj całość na gładką masę, a następnie dodaj wystudzoną kremówkę z żelatyną, a także sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
  4. Masę serową wyłóż na spód zrobiony z ciasteczek i rozprowadź równomiernie. Z wierzchu posyp pozostawionymi kruchymi ciasteczkami. Włóż do lodówki i chłodź przez 3-4 godziny, a najlepiej zostaw je na całą noc.

Ciasto Oreo bez pieczenia – wskazówki

Do przygotowania ciasta oreo możesz użyć również sera twarogowego z wiaderka. Pamiętaj, by dobrze go zmiksować! Jeśli chcesz, by masa serowa miała ciekawy smak, po zmiksowaniu dodaj do niej ciasteczka. Możesz to zrobić na dwa sposoby – dodać tylko kruchą część rozdrobnioną tak, jak ciastka do spodu albo pokroić ciastka (wraz z nadzieniem) na ćwiartki lub ósemki.

Ciasto oreo możesz przyozdobić całymi ciasteczkami. Zamiast posypywać wierzch pokruszonymi, połóż na nim ciemne części w całości albo powbijaj kawałki całych ciastek. Ciekawym i przepysznym rozwiązaniem będzie także posmarowanie wierzchu masłem orzechowym – użyj tego mało słodkiego z pokruszonymi orzeszkami. W sezonie do ciasta oreo możesz dodać świeże owoce – maliny, truskawki, jagody lub wiśnie. Zwłaszcza maliny i wiśnie będą strzałem w dziesiątkę! Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz skorzystać z wiśni lub malin w syropie. Pamiętaj, by w zależności od tego, jaki dodatek wybierasz, modyfikować ilość cukru w masie serowej. Kwaśne lub słone dodatki będą lepiej współgrać ze słodszą masą, owoce w syropie „polubią się” z tą mniej słodką.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.