Chleb gryczany, czyli pyszny bezglutenowy wypiek

Chleb gryczany to jeden z najlepszych zamienników zwykłego chleba, dla osób chorujących na celiakię, czyli nietolerujących glutenu. To także doskonały pomysł dla tych, którzy nie muszą z glutenu rezygnować, ale chcą sprawdzić pyszny i zdrowy chleb. Zobacz, jak się piecze chleb gryczany!

Chleb gryczany można zrobić na dwa sposoby – z kaszy gryczanej niepalonej lub z mąki gryczanej. Zarówno jeden, jak i drugi dadzą satysfakcjonujący efekt – pyszny i zdrowy wypiek, zamiennik tradycyjnego chleba. Chleb gryczany to doskonały zamiennik chleba razowego, dla tych, którzy za tym drugim nie przepadają, a chcą jeść zdrowo. Domowe pieczenie chleba to także duża oszczędność pieniędzy i ogromna satysfakcja!

Chleb z kaszy gryczanej

Składniki:

- 0,5 kg niepalonej kaszy gryczanej (5 woreczków)
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli

Lista składników na chleb z kaszy gryczanej jest bardzo krótka. Dłuższy natomiast jest proces przygotowania takiego chleba – to nawet ponad 2 dni! Na szczęście zdecydowanie większa część tego czasu potrzebna jest do odstawienia kaszy, a nie do żmudnej pracy! Przygotowania chleba gryczanego zacznij najlepiej wieczorem.

Jak zrobić chleb gryczany?

Niepaloną kaszę gryczaną przepłucz zimną wodą na bardzo gęstym sitku (jeśli używasz tej w woreczkach, rozetnij je i wysyp zawartość). Następnie przesyp do miski i zalej 3 szklankami wody. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Rano zamieszaj kaszę drewnianą łyżką i ponownie przykryj. Odstaw kaszę przynajmniej do wieczora. W tym czasie możesz kilka razy ją wymieszać. W tym czasie wytworzy się piana i woda zgęstnieje, a po większej liczbie godzin kasza zacznie delikatnie kiełkować. Nie martw się, to nic niepokojącego!

Po 12-24 godzinach odlej część wody i zblenduj kaszę na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – a powinna przypominać gęstą śmietanę – dolej odpowiednią ilość zachowanej wody. Dopraw solą i wylej do natłuszczonej keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oleju roślinnego. Następnie odstaw na 12 godzin – możesz wstawić do (zimnego!) piekarnika. Po tym czasie chlebek lekko wyrośnie.

Chleb z kaszy gryczanej piecz w temperaturze 200*C przez około 1,5 godziny. Wystudź go przed podaniem. Podawaj jak tradycyjny chleb.

Chleb z mąki gryczanej - składniki:

  • 0,5 kg mąki gryczanej (lub 250 g gryczanej i 250 jaglanej – również bezglutenowej)
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • 25 g (1/4 kostki) świeżych drożdży

Jak upiec chleb gryczany? Krok po kroku:

  1. Drożdże rozkrusz w miseczce lub w kubku, dodaj cukier i sól, zalej ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Odstaw zaczyn na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie wysyp mąkę (lub mąki) do miski. Następnie dodaj zaczyn oraz olej i dobrze wymieszaj.
  3. Wylej masę do keksówki nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut, a następnie piecz przez kolejne pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić chleb gryczany z dodatkami?

Do chleba gryczanego – zarówno wersji z kaszy, jak i z mąki pasuje wiele dodatków. Wybierz ulubione zioła, suszone owoce lub nasiona. Szczególnie polecamy nasiona siemienia lnianego, suszoną śliwkę i dodatek ziół prowansalskich! Możesz wykorzystać równie dobrze nasiona chia, suszone morele, czosnek, czarnuszkę, pestki dyni, słonecznika i wiele innych! Dodaj je do gładkiej masy tuż przed wylaniem jej do keksówki i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Więcej o: