Zupa chrzanowa na Wielkanoc i nie tylko

Zupa chrzanowa to doskonała propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Chociaż w większości domów pojawia się żurek lub barszcz biały, zupa chrzanowa też ma swoich zwolenników! Sprawdź, jak zrobić zupę chrzanową i wypróbuj ją koniecznie!

Co to jest zupa chrzanowa?

Zupa chrzanowa to pyszna zupa z chrzanem, czosnkiem, a także dodatkiem kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek. Doskonale rozgrzeje także we wczesnowiosenne chłody i na pewno posmakuje zwolennikom tradycyjnych smaków.

Wielkanocna zupa chrzanowa nie jest trudna do przygotowania. Większość składników potrzebnych do jej ugotowania i tak kupujemy w okresie świątecznym, więc jeśli do tej pory jej nie próbowaliśmy – czas najwyższy na degustację!

Zupa chrzanowa – przepis

- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ziemniaki
- 200 wędzonego boczku
- spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek startego chrzanu
- 4 jajka
- dwie łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Cebulę oraz wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż cebula zeszkli się na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodaj też wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz pokrojone ziemniaki. Bulion wlej do dużego garnka, a następnie wrzuć ziemniaki oraz podsmażony boczek i cebulę. Dodaj chrzan, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj tak długo, aż ziemniaki staną się miękkie.

Krem chrzanowy – przepis (zupa w wersji wegetariańskiej):

  • 1,5 litra wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 pora
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek startego chrzanu
  • dwie łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Zupa krem chrzanowy krok po kroku:

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę, a por w plastry.
  2. Wrzuć je do garnka z wodą, dodaj liście laurowe i nastaw bulion, by się gotował.
  3. Cebulkę pokrój w piórka, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  4. Zeszklij je na maśle i dodaj do gotującego się bulionu.
  5. Dodaj chrzan i majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Potem zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Jak podawać zupę chrzanową?

Zupa chrzanowa-krem będzie doskonale smakować z grzankami z chleba, zarówno białego, jak i pełnoziarnistego. To doskonała okazja, by wykorzystać pozostały czerstwiejący chleb! Jeśli chcesz dodać do niej mięso, przygotuj chips z boczku lub pokrój boczek w drobną kostkę, wysmaż dobrze i posyp zupę tuż przed podaniem. Krem chrzanowy będzie też wyśmienity z kleksem kwaśnej śmietany.

Zupę chrzanową w wersji nieblendowanej możesz również zabielić śmietaną. Zamiast boczku możesz przygotować ją z żeberkami lub kiełbasą. Żeberka obsmaż na patelni na niedużej ilości tłuszczu, a później wrzuć do bulionu, by gotowały się razem z nim. Kiełbasę (najlepiej białą lub aromatyczną, wędzoną) pokrój w kostkę i również lekko podsmaż.

Obie wersje zupy będą przepyszne z pieczonymi ziemniakami (do wersji nieblendowanej nie dodawaj ich wtedy do gotowania) lub z domowym żytnim chlebem. Zupę możesz także podawać w okrągłych chlebkach jak żurek.

Więcej o: