Sałatka z selera konserwowego, czyli jak jednym składnikiem odmienić oblicze zwykłej sałatki

Seler to jedno z tych warzyw, które jest często spychane na dalszy plan. Wiele osób nie przepada za jego smakiem, gdy zaserwowany jest solo. Jednak trudno wyobrazić sobie sałatkę z ananasem lub z czerwoną fasolą bez dodatku konserwowego selera. Dziś proponujemy nasz przepis i jesteśmy pewni, że sałatka z selera konserwowego na stałe zagości na waszych talerzach.

Jak zrobić sałatkę z selera konserwowego

Mimo tego, że seler jest raczej rzadko używanym warzywem, warto dodawać go do naszych potraw. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z marchewką, wszelkimi majonezowymi sałatkami, a nawet z jabłkami. Nie bez powodu jest składnikiem jednej z najbardziej wykwintnych sałatek - sałatki Waldorf. Zarówno surowy, jak i konserwowy seler jest idealnym dodatkiem do tego typu dań. My proponujemy nasz przepis na to, jak zrobić bardzo prostą sałatkę z selera konserwowego, którą możemy jeść bez dodatków lub w towarzystwie schabowego i ziemniaczków.

Sałatka z selerem konserwowym - składniki:

  • 1/2 słoika selera konserwowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 pora (tylko biała i jasnozielona część)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sałatka z selerem konserwowym - krok po kroku:

  1. Świeże warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego.
  2. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w półplasterki, a seler odsączamy na sicie.
  3. Łączymy wszystkie warzywa w średniej wielkości misce. Następnie dorzucamy rodzynki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy majonez.
  4. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia się składników. Voila!

Sałatka z selerem ze słoika

Taką sałatkę można jeść zarówno solo jako podwieczorek, jak i jako dodatek do pysznego obiadu. Jeśli wolimy bardziej treściwą wersję, warto dodać drobno pokrojoną  szynkę lub przesmażone kawałki kurczaka. Seler konserwowy często łączy się też z żółtym serem, ananasem i kukurydzą. Powstaje wtedy sałatka, która jest niemal stałym bywalcem na naszych stołach.

Korzystając z uwagi zwróconej na to pyszne warzywo, warto zauważyć, że w zasadzie najczęściej korzystamy z korzenia, podczas gdy każda część selera idealnie sprawdza się w naszych kuchniach. Na korzeniu, wraz z innymi warzywami, zwykle przygotowujemy aromatyczny rosół. Można go też pokroić w drobne słupki lub zamarynować w occie i dodawać do sałatek. Nać selera z kolei świetnie sprawdza się bez żadnych dodatków, jako zdrowa przekąska do chrupania. Na jej bazie robi się też pożywne koktajle. Liście u szczytu naci wykorzystuje się przy gotowaniu rosołu, rzadziej jako składnik sałatek - a szkoda. Całe to warzywo jest bardzo smaczne, a przy tym nieziemsko zdrowe.

Mamy nadzieję, że udało nam się was zachęcić do skosztowania selera. Nasza sałatka z selerem konserwowym na pewno posmakuje wam i waszym najbliższym, zatem do dzieła!

Zobacz również:

Sałatka z selera naciowego i kurczaka na dwa sposoby. Przepisy na lekką przekąskę lub kolację

Pizza z kalafiora - zdziwisz się, jakie to smaczne!

Więcej o: