Knysza – co to jest?
Knysza to po prostu dość płaska, rozcięta bułka wypełniona dodatkami. W wersji klasycznej jest to knysza z warzywami, obecnie coraz częściej pojawiają się knysze z mięsem i serem. Knysze sprzedawane są zazwyczaj w miejscach, gdzie ludzie pragną zjeść szybko i niedrogo. W drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku knysze były bardzo popularne na wrocławski Dworcu Głównym.
Knysza a kebab
Wiele osób utożsamia knyszę z kebabem. Jest to błędne, ponieważ nawet jeśli dodatkiem do knyszy jest mięso, nie jest to opiekane mięso z rusztu, ale kotlet lub parówka. Inne jest też źródło dania – knysza do Polski przywędrowała nie z krajów arabskich, ale zza Buga, po przesiedleniach. Tym, co łączy knysze i kebaby jest na pewno łatwość zaspokojenia głodu – nawet jeśli wsad nie jest mięsny, jest to danie na tyle duże, że można się nim dobrze najeść.
Knysze - jak zrobić?
Jeśli mieszkasz na Dolnym Śląsku, a nie znasz knyszy – czas naprawić ten błąd. Marsz do najbliższej budki! Jeśli natomiast w te rejony ci nie po drodze, przygotuj własną knyszę!
Składniki na bułkę do knyszy:
Knysze - jak podawać?
Do knyszy możesz wrzucić wszystkie ulubione warzywa. Doskonale sprawdzi się kapusta (biała lub czerwona), mięsiste pomidory, świeże i kiszone ogórki, smażona cebulka, świeża cebula… Warzywa pokrój w kostkę lub paski. Wbij nóż w bok upieczonej knyszy i przetnij ją na połowy, by powstała kieszonka. Środek możesz posmarować keczupem, majonezem, sosem czosnkowym lub aromatycznym sosem pomidorowym z przyprawami – wybierz swój ulubiony. Następnie włóż do niej warzywa.
Jakie dodatki do knyszy?
Przygotowanie knyszy to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa pozostałego z obiadu. Możesz wykorzystać kotlety mielone lub pieczone bądź duszone mięso z poprzedniego dnia. Pokrój je na mniejsze części, podgrzej i włóż do bułki razem z warzywami. Na wierzch knyszy połóż plastry sera i włóż jeszcze na minutę do gorącego piekarnika lub mikrofali, by ser się rozpuścił.