Knysza - przysmak z Dolnego Śląska, czyli kebab po polsku. Jak to się robi? [PRZEPIS]

Knysza jest bardzo dobrze znana mieszkańcom Wrocławia i całego Dolnego Śląska. Ci, którzy raczej w te rejony Polski nie zaglądają, mogą nie znać tej potrawy lub mylnie utożsamiać ją ze "spolonizowanym" kebabem. Jak przyrządzić to danie?

Knysza – co to jest?

Knysza to po prostu dość płaska, rozcięta bułka wypełniona dodatkami. W wersji klasycznej jest to knysza z warzywami, obecnie coraz częściej pojawiają się knysze z mięsem i serem. Knysze sprzedawane są zazwyczaj w miejscach, gdzie ludzie pragną zjeść szybko i niedrogo. W drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku knysze były bardzo popularne na wrocławski Dworcu Głównym.

Knysza a kebab

Wiele osób utożsamia knyszę z kebabem. Jest to błędne, ponieważ nawet jeśli dodatkiem do knyszy jest mięso, nie jest to opiekane mięso z rusztu, ale kotlet lub parówka. Inne jest też źródło dania – knysza do Polski przywędrowała nie z krajów arabskich, ale zza Buga, po przesiedleniach. Tym, co łączy knysze i kebaby jest na pewno łatwość zaspokojenia głodu – nawet jeśli wsad nie jest mięsny, jest to danie na tyle duże, że można się nim dobrze najeść.

Knysze - jak zrobić?

Jeśli mieszkasz na Dolnym Śląsku, a nie znasz knyszy – czas naprawić ten błąd. Marsz do najbliższej budki! Jeśli natomiast w te rejony ci nie po drodze, przygotuj własną knyszę!

Składniki na bułkę do knyszy:

  • 400 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • ciepła woda (ok. 2 szklanki)
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • dwie łyżki oleju
  • jajko + żółtko do smarowania
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Jak zrobić knysze - krok po kroku:

  1. Do miseczki włóż drożdże, wsyp łyżkę mąki, cukier i sól, zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Zamieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
  2. Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wlej zaczyn, wodę, mleko, olej i zagnieć. Wodę i mleko możesz dolewać stopniowo, w trakcie zagniatania, by uzyskać pożądaną konsystencję. Ciasto powinno się lekko lepić do rąk.
  3. Uformuj z niego kulę i postaw w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na pół godziny.
  4. Gdy wyrośnie, zagniataj je jeszcze przez kilka minut. Następnie uformuj placki o średnicy ok. 25 cm i grubości 1 cm.
  5. Posmaruj je żółtkiem z wierzchu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza na 25 minut. Knysze powinny być dobrze przyrumienione.

Knysze - jak podawać?

Do knyszy możesz wrzucić wszystkie ulubione warzywa. Doskonale sprawdzi się kapusta (biała lub czerwona), mięsiste pomidory, świeże i kiszone ogórki, smażona cebulka, świeża cebula… Warzywa pokrój w kostkę lub paski. Wbij nóż w bok upieczonej knyszy i przetnij ją na połowy, by powstała kieszonka. Środek możesz posmarować keczupem, majonezem, sosem czosnkowym lub aromatycznym sosem pomidorowym z przyprawami – wybierz swój ulubiony. Następnie włóż do niej warzywa.

Jakie dodatki do knyszy?

Przygotowanie knyszy to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa pozostałego z obiadu. Możesz wykorzystać kotlety mielone lub pieczone bądź duszone mięso z poprzedniego dnia. Pokrój je na mniejsze części, podgrzej i włóż do bułki razem z warzywami. Na wierzch knyszy połóż plastry sera i włóż jeszcze na minutę do gorącego piekarnika lub mikrofali, by ser się rozpuścił.

Więcej o:
Komentarze (5)
Knysza - przysmak z Dolnego Śląska, czyli kebab po polsku. Jak to się robi? [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • koment22

    Oceniono 2 razy 2

    Generalnie nie kupuję na mieście niczego, czego nie da się zjeść bez ubabrania. Najlepszy jest mały kebab na cienkim - fajnie zawinięty, a kebaby/knysze w bułce to zbrodnia.

  • liftertoja

    Oceniono 2 razy 2

    Najlepsze byly na Dworcu, przy wejsciu glownym, zaraz po prawej. Specjalnie czasem szedlem przez dworzec by ja wszamac, a kto pamieta jak wygladal i pachnial wroclawski dworzec w lata 90, ten zrozumie me poswiecenie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX