Kokilki - małe naczynia do pieczenia, które dbają o piękną prezentację naszych dań

Kokilki to naczynia, bez których nie obędzie się większość domowych szefów kuchni - zwłaszcza tych, którzy uwielbiają przyrządzać suflety czy clafoutis. Dzięki nim dania są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na stole. Jeśli jeszcze ich nie posiadacie, poznajcie ich szerokie zastosowanie i wzbogaćcie waszą kuchnię o kilka kokilek.

Kokilki - co to jest

Kokilki, inaczej ramekiny są, nieocenionymi naczyniami w każdym domu. Te małe miseczki służą do pieczenia przystawek, dań i deserów. Są szczególnie przydatne podczas przyjęć, gdzie zależy nam na estetycznej prezentacji naszych potraw.

Mogą mieć różną pojemność - od 50 g do 250 g, a także różne kształty, choć przeważnie spotykamy miseczki okrągłe. Do ich wykonania najczęściej używa się materiałów ceramicznych, szkła lub żeliwa. Tworzywa te są odporne zarówno na bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. Wartości te oscylują pomiędzy -40 a +300 stopni Celsjusza (niekiedy więcej, dokładne informacje producent na pewno umieścił na ich opakowaniu). Dodatkowym atutem kokilek jest ich odporność na nagłe wzrosty lub spadki temperatury, zatem bez obaw możemy przełożyć je z lodówki wprost do rozgrzanego piekarnika.

Poza korzyściami płynącymi z właściwości mechanicznych tych foremek, kokilki pomagają nam również odpowiednio zaprezentować nasze dania. Na rynku dostępnych jest wiele wzorów, kolorów i kształtów kokilek, zatem możemy wybrać takie, jakie idealnie wpasują się w nasze gusta i potrzeby. Dzięki temu, dania możemy serwować bezpośrednio w ramekinach.

Dania w kokilkach

Dań, które możemy przygotować w kokilkach, jest wiele - od słodkich, po słone. Najsłynniejszym deserem podawanym w takiej formie jest creme brulee, czyli zapiekany krem ze skarmelizowaną, cukrową skorupką. Inny deser, który znakomicie prezentuje się w kokilkach, to owoce pod kruszonką. Często z ich użyciem przygotowuje się również różnego rodzaju suflety. Poza słodkimi przysmakami, ramekiny są wykorzystywane podczas przyrządzania zapiekanek, na przykład mini wersji ziemniaczanego gratin lub zapiekanki makaronowej. Chętnie też sięgamy po te foremki podczas robienia śniadania - jajka pieczone w kokilkach smakują wyśmienicie.

Zainspirowani szerokim zastosowaniem kokilek, przygotowaliśmy śniadaniowe, zapiekane jajka. Sprawdźcie nasz przepis i sami przekonajcie się, jak prosto się je robi.

Jajka w kokilkach - składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 4 łyżki żółtego sera startego na tarce
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Jajka w kokilkach - krok po kroku:

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. Szynkę kroimy na małe kawałki.
  3. Paprykę myjemy i kroimy w dość drobną kostkę.
  4. Cebulę wsypujemy na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła i oleju. Dodajemy szynkę i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
  5. Następnie przekładamy zawartość patelni do czterech kokilek. Na wierzchu rozsypujemy starty ser, a na nim delikatnie wybijamy po jednym jajku.
  6. Możemy posypać białko odrobiną soli. Dzięki temu podczas pieczenia szybciej się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  7. Kokilki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut, aż białko się zetnie. Podajemy z grzankami. Voila!

Kokilki do zapiekania

Jak widzicie, kokilki mają wiele zastosowań, a ich użycie wcale nie sugeruje, że przygotowywane danie musi być skomplikowane. Zachęcamy was do zaopatrzenia się w te małe naczynia. Dzięki nim stworzycie wiele pysznych i pięknych potraw - może jedną z nich będą zapiekane jajka z naszego przepisu?

Zobacz również:

Creme brulee - przepis na wymarzony deser dla każdego łasucha. Jak zrobić creme brulee?

Ciasto ze słoika - nie ma żartów!

Odważne cykorie pod piwnym beszamelem

Więcej o: