Rogaliki z ciasta francuskiego, czyli przepis na szybką i smaczną przekąskę do kawy

Rogaliki z ciasta francuskiego to chyba najprostsze ciastka, jakie można zrobić. Przepis na nie przyda nam się szczególnie wtedy, gdy do naszych drzwi zapukają niespodziewani goście. Warto wtedy wyjąć arkusz ciasta francuskiego z lodówki i w kilka minut zawinąć pyszne rogaliki.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego to najlepszy przykład ekspresowych ciastek. Do ich przygotowania potrzebujemy w zasadzie tylko dwóch składników - arkusza ciasta francuskiego i nadzienia, na przykład dżemu lub kremu czekoladowego. Te składniki często mamy w domu, a jeśli nie, to bez wątpienia znajdziemy je w najbliższym sklepie.

Prezentujemy wam naszą wersję zawijanych rogalików z powidłami śliwkowymi. Przygotujcie kilka składników i zobaczcie sami, jak szybko piecze się te pyszne ciasteczka.

Rogaliki z ciasta francuskiego - składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych (najlepiej z naszego przepisu)
  • 1 jajko
  • po 1 łyżce cukru i cynamonu

Rogaliki z ciasta francuskiego - krok po kroku:

  1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blacie. Ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół, a następnie po skosie tak, aby uzyskać trójkąty.
  2. Na szerszym krańcu każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych, po czym, zaczynając od tej samej strony, rolujemy je na kształt rogalików, a końce zawijamy do środka.
  3. Blachę pokrywamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Muszą być rozłożone odpowiednio daleko od siebie, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia dosyć mocno rośnie.
  4. W osobnej miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
  5. Ciasteczka pokrywamy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy cynamonowym cukrem.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
  7. Upieczone rogaliki pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Możemy podawać je lekko ciepłe lub całkowicie ostudzone.

Z czym rogaliki z ciasta francuskiego

Sami widzicie, jak proste i szybkie jest przygotowanie rogalików według naszego przepisu. Dodatek cynamonowego cukru na pewno zaskoczy waszych gości. Jeśli jednak nie jesteście fanami tej przyprawy, możecie ten krok pominąć lub użyć samego cukru. Takie rogaliki możemy robić także z innymi nadzieniami. Świetny będzie krem czekoladowy lub orzechowy. Wtedy wierzch warto posypać pokruszonymi orzechami ziemnymi. Dżemy lub powidła, inne niż śliwkowe, także sprawdzą się znakomicie. W waszych spiżarniach na pewno znajdzie się kilka słoików z przetworami od mamy czy babci.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego i powideł będą znakomitą przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty. Nieważne, czy odwiedzili was niespodziewani goście, czy zwyczajnie macie ochotę na coś słodkiego. Po prostu przygotujcie rogaliki według naszego przepisu i zrelaksujcie się przy kawce. Smacznego!

Zobacz również:

Rogaliki z jabłkami

Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata

Nutella z awokado i banana [HAPS FIT]

Więcej o: