Kurczak w sosie curry, czyli romans polsko-indyjski

Kurczak w sosie curry jest bardzo smacznym i prostym pomysłem na obiad. Do przyrządzenia jego najbardziej podstawowej wersji wystarczy nam dosłownie kilka składników. My proponujemy wariant "na bogato". Przekonajcie się sami, że warto spędzić trochę czasu w kuchni.

Jak zrobić kurczaka w sosie curry

Kurczak w sosie curry jest ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadów, jakie serwujemy w naszych domach. Dodatek kuminu i pasty curry szybko sprawi, że poczujemy się jak w indyjskiej restauracji. Jego wykonanie nie jest pracochłonne, dzięki czemu, gdy wszystko gotuje się już na patelni, możemy się zrelaksować lub zająć przygotowywaniem deseru. Sami przekonajcie się, jak łatwo robi się naszego kurczaka w sosie curry. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Kurczak w sosie curry - składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki pasty curry (ostrość zależy od kolory pasty: zielona pasta jest najostrzejsza, czerwona średnio ostra, a żółta najłagodniejsza)
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • olej
  • posiekane listki kolendry (jeśli nie lubimy kolendry, możemy ją pominąć)
  • 2 woreczki ryżu, najlepiej basmati

Kurczak w sosie curry - krok po kroku:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek, po czym kroimy go na kawałki 2 x 2 cm. Przekładamy go do miski wraz z łyżką pasty curry. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na przynajmniej 10 minut.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na dużej, głębokiej patelni, rozgrzewamy olej i przesypujemy cebulę. Smażymy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dokładamy kurczaka.
  4. Gdy kurczak będzie ścięty, ale nie całkowicie usmażony, dodajemy rodzynki, śmietankę i pomidory z puszki wraz z zalewą.
  5. Całość doprawiamy przyprawami: kuminem, słodką papryką, imbirem, cynamonem oraz solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Pasta curry jest dość słona, więc warto monitorować smak potrawy przez dosoleniem.
  6. Składniki mają się gotować bez przykrycia, aby wszystkie smaki się wymieszały, a sos zgęstniał.
  7. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami producenta. Do wody można dodać kilka ziaren kuminu, aby wzbogacić smak ryżu.
  8. Pod koniec gotowania, do zawartości patelni wkrapiamy sok z limonki.
  9. Gotowe danie przekładamy do głębokich talerzy lub miseczek i posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy wraz z ryżem.

Jak podawać kurczaka w curry

Kurczak w sosie curry przygotowany zgodnie z naszymi wskazówkami urozmaici wasz obiadowy repertuar. Składniki możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Indyjskiego posmaku nadają pasta curry oraz kumin, więc warto zachować te przyprawy w podstawowym przepisie. Jeśli jednak nie posiadamy pasty, możemy ją zastąpić zwykłą przyprawą curry w torebce. Zamiast śmietanki warto dodać mleczko kokosowe, doda ono potrawie nieco świeżości i słodyczy.

Tak przyrządzoną pierś z kurczaka w sosie curry możemy podawać z ryżem lub specjalnymi, indyjskimi chlebkami naan. Są to placki przypominające połączenie podpłomyków i naleśników.

Przepis na kurczaka w sosie curry

Kurczak w sosie curry to doskonały sposób na obiad lub przyjęcie. Nie wymaga wiele pracy ani składników, a smakuje naprawdę zachwycająco. Zaskoczcie siebie i swoich najbliższych tą pyszną, indyjską potrawką. Smacznego!

Zobacz również:

Kurczak curry z dynią

Kurczak z ananasem. I w ananasie

Więcej o: