Udka faszerowane pieczarkami. Prosty przepis na niedzielny obiad

Udka faszerowane to propozycja obiadowa, którą każdy zna i lubi. To danie typowo "niedzielne", gdyż tego dnia mamy więcej czasu na jego przygotowanie. My zachęcamy jednak, aby nie ograniczać się do dni tygodnia, tylko już dziś przygotować nasze pyszne danie.

Jak zrobić udka faszerowane?

Udka faszerowane nie są wcale trudne do przygotowania. Częsta trudnością jest pozbywanie się kości. Gwarantujemy wam, że po kilku próbach, dojdziecie do wprawy. Wtedy jedynym problemem będzie decyzja, czy faszerujemy warzywami, aromatyzowanym ryżem, czy może mięsem mielonym. My proponujemy wersję z pieczarkami i ryżem. W ten sposób w jednym udku zamykamy cały obiad. Zapoznajcie się z naszym przepisem na udka faszerowane pieczarkami i ryżem i zróbcie swoją listę zakupów na dzisiejsze popołudnie.

Udka faszerowane - składniki:

Kurczak:

  • 10 udek z kurczaka (pałek)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki wegety
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku, tymianku lub estragonu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 woreczki ryżu
  • olej

Udka faszerowane - krok po kroku:

  1. Oddzielamy kość od mięsa kurczaka. W tym celu nacinamy skórę wokół kości od węższej strony. Następnie z drugiej strony odcinamy mięso wokół kości ostrym nożem i stopniowo je zsuwamy. Aby mieć lepszy dostęp, oddzielone mięso wywijamy na zewnątrz.
  2. Gdy mięso jest już oddzielone, odkrawamy nadmiar skóry. Pamiętajmy by pozostawić warstwę skóry, dzięki temu kurczak będzie bardziej soczysty.
  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą składniki marynaty: słodką i ostrą paprykę, wegetę, pieprz i olej. Następnie dokładnie pokrywamy nimi udka z zewnątrz. Zamarynowane udka odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  5. W międzyczasie przygotowujemy farsz.
  6. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulami.
  7. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, po czym wrzucamy cebulę. Gdy będzie lekko zeszklona, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę mieszamy i dodajemy pieczarki.
  8. Gdy grzyby zmiękną, doprawiamy je gałką muszkatołową, kminkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  9. Zawartość patelni łączymy z ryżem i odstawiamy do przestygnięcia.
  10. Z lodówki wyciągamy udka, po czym faszerujemy je przygotowanym wcześniej nadzieniem. Końce możemy spiąć wykałaczkami, aby farsz pozostał w środku.
  11. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Jak zrobić udka faszerowane

Udka faszerowane pieczarkami i ryżem to doskonały pomysł na obiad. Przygotowane według naszego przepisu na pewno posmakują całej rodzinie. Obok nich na talerzu można podać tłuczone ziemniaki lub znakomite ziemniaczane gratin, a także przeróżne sałatki i surówki. My polecamy mizerię z naszego oddzielnego przepisu albo sałatkę z selera konserwowego.

Udka faszerowane pieczarkami i ryżem są warte poświęconego im czasu. Przygotujcie je zgodnie z naszymi wskazówkami, a wasi najbliżsi będą prosić o dokładkę. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Słodsze oblicze kurczaka: udka w coli

Jak przyrządzić krokiety z pieczarkami?

Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!
 

Więcej o:
Copyright © Agora SA